Весела Лечева пред полицаи през 2007 г.: Васил Божков поръча мъжа ми!

Депутатката от БСП отново е разпитана за покушението над Манол Велев, засега не желае коментари пред медиите

Новини
15:56 - 04 Февруари 2020
81568
Весела Лечева пред полицаи през 2007 г.: Васил Божков поръча мъжа ми!

Весела Лечева е посочила името на Васил Божков като възможен поръчител на стрелбата по мъжа й Манол Велев дни след атентата срещу него на 11 юли 2007 г., научи Lupa.bg от свой източник в специалните служби. След още няколко дни обаче, при повторен разпит, лекоатлетката и настояща депутатка от БСП сменя версията и вече казва, че няма никакви конкретни подозрения, а просто цитира неща, които е чула.

Според думите на самата Лечева, изречени пред нейни близки, само 30 минути след като излиза от разпита в МВР, на телефона й звъни лично Васил Божков, за да й предложи "психиатрична помощ", тъй като според него е объркана и говори неща, заради които "изглежда като напълно луда". Вероятно заради оказан натиск и може би от страх, тя оттегля първоначалните си покаания.

В две свои интервюта през 2009 г. и 2010 г. обаче Весела Лечева намеква, че "голям бизнесмен с интереси в хазарта" е човека, който е дал пръчката за разстрела на половинката й. Днес, години по-късно, тези нейни думи са изтрити от интернет пространството - все едно никога не ги е казвала.

Преди дни Весела Лечева тя бе попитана от репортер в парламента как ще коментира това, че Цветомир Найденов визира участие на Васил Божков в стрелбата срещу нейния мъж. Лечева обаче бе лаконична: „Първо ви благодаря за вниманието и за загрижеността. Не желая да коментирам тази толкова тежка тема за мен. Благодаря Ви още веднъж за цялото ваше внимание.“

Според източник на Lupa.bg, Лечева отказва коментар пред медиите по съвет на юристи, но в края на миналата седмица е дала нови показания пред прокурор по случая със стрелбата по Манол Велев. Делото, което бе прекрането с графа "неизвестен извършител", отново е извадено от папките и в момента по него се работи усърдно. Потърсена от наш репортер, Лечева отново отказа да говори по случая.

Манол Велев, малко след като е прострелян, във ВМА 

Замесен ли е наистина в стрелбата срещу Манол Велев Васил Божков? Този въпрос отново излиза на дневен ред 12 години след кървавата акция в центъра на София срещу съпруга на шампионката по стрелба и днешна видна депутатка от БСП Весела Лечева. Припомняме, че Велев беше прострелян, но не и убит. Той изпадна в кома и до днес не се е възстановил. Нито поръчителят на акцията, нито извършителят за разкрити, а през годините в публичното пространство и зад кулисите версията за атаката е, че стоят бизнес интереси в хазарта. 

Депутатката от БСП и бивша спортна министърка е намеквала много пъти, че знае имената на хората, които стоят зад зловещия атентат, но така и не смееше да ги назове на глас. Миналата седмица обаче това намекна нееднозначно в ефир собственик на "Ефбет" Цветомир Найденов: "Кой беше вътрешен министър, когато стреляха по Манол Велев? Румен Петков беше. Какъв е Румен Петков? Личен приятел на лицето Васил Божков. Нито откриха стрелците, нито нищо!" По думите му подробни сведения и по този случай, и за заплахите за убийство срещу него и семейството му той вече е дал сигнали в прокуратурата. 

На 11 юли 2007 г., малко преди 11 часа, 48-годишният Велев е прострелян в кооперация на столичната улица "Мизия", на която се намира офисът му. На влизане той е причакан във входа от килър, който го пронизва с куршум в главата. По това време шофьорът му паркира отвън. Лекарите в "Пирогов" извършват спешна няколкочасова операция, след която съобщават, че състоянието на Велев е много тежко, тъй като куршумът е влязъл през тила и заседнал в лявото слепоочие. Следва дълго лечение във ВМА и Израел. Състоянието му се подобрява леко, но той така и не се връща към нормален живот. Оттогава близките му се грижат за него у дома с помощта на медицински сестри.

2007 г. Санитар отвежда Манол Велев към реанимацията на ВМА малко след като е прострелян тежко пред офиса си

След стрелбата полицията казват, че убиецът е среден на ръст, със зеленикаво яке и зелена шапка. Свидетелка го видяла как изглежда. Нито нейните показания, нито камерите в сградата обаче помагат за установяване на самоличността му.

По това време Манол Велев има и хазартен бизнес с казина в София и Варна, като има амбиции за разрастване в тази сфера. Планирал и откриване на 3 големи казина, както и на лотария.