Веселин Ранков празнува на сцената 60-ия си юбилей

Актьорът вече 35 години е в трупата на Военния театър

Култура
08:05 - 04 Април 2019
3425
Веселин Ранков празнува на сцената 60-ия си юбилей

Актьорът Веселин Ранков ще отбележи 60-та си годишнина на сцената на Театър „Българска армия”, с ролята си на заможния буржоа Оргон в класическата комедия по Молиер „Тартюф”. Спектакълът ще се играе навръх рождения му ден - 6 април.

Веселин Ранков е от актьорите, оставили следи в паметта на поколения зрители. Той е роден през 1959 г. в Балчик. През 1977 г. е приет във ВИТИЗ, но заради военната си служба, започва следването си две години по-късно. Учи в класа на проф. Елка Михайлова и се дипломира през 1983 г. със специалност Актьорско майсторство за драматичен театър. През същата година започва работа в Драматичен театър „Иван Димов“ в Хасково.


През 1990 г. Веселин Ранков става доцент в НАТФИЗ, а от 2002 г. започва да ръководи свой клас по Актьорско майсторство в Академията.

От 1984 г. е част от трупата на Театър „Българска армия”, където вече 35 години е сред любимите актьори на публиката.

Сред най-значимите му роли са неговите превъплащения в спектаклите „Дванайсета нощ”, „Лулу”, „Двубой”, „Кротката”, „Животът е сън”, „Много шум за нищо”, „В очакване на Годо”, „Хенрих IV”, „Тартюф”, „Арсеник и стари дантели”.

Веселин Ранков е един от инициаторите, както и дългогодишен водещ на наградите „Аскеер”, учредени от Военния театър. Той е по-малкият брат на друг известен актьор – Красимир Ранков, с когото често се изявяват на една сцена.