Веско Ешкенази свири "Годишните времена" в Смолян, Асеновград и Панагюрище

В турнето му партнира Плевенската филхармония

Култура
17:49 - 07 Април 2021
2438
Веско Ешкенази свири "Годишните времена" в Смолян, Асеновград и Панагюрище

В Смолян, Асеновград и Панагюрище за първи път аплодираха един от най-обичаните български цигулари - Веско Ешкенази. В първите дни на април той направи тридневно турне заедно с Плевенската филхармония, а програмата им беше под мотото "Годишните времена", изградена върху циклите на Антонио Вивалди и Астор Пиацола.

"Някои от градовете бях посещавал, разбира се, но много, много отдавна и не бях се срещал с публиката там - не знаех какво мога да очаквам. За мен беше изключително приятно и много вълнуващо, наистина" - сподели концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той добави, че повече от шест месеца не е свирил пред публика, защото концертите на оркестъра в Амстердам се излъчват в интернет заради пандемията и в залата не се допускат зрители.

"Когато видях пак хора в залата, за мен беше много вълнуващо и си дадох сметка: Когато навремето имахме пълни зали - колко невероятно е било това за всички нас, и колко красиво е било това. И някак си оценяваме нещата в момента по съвсем друг начин, когато става дума за публика, за изкуство, за правене на музика на сцена", признава Веско Ешкенази.

С Плевенската филхармония цигуларят е свирил многократно. На първия концерт, в Смолян, колегите на Веско Ешкенази му подготвиха изненада, започвайки не с "Пролет" от Вивалди, а със Сватбения марш от Менделсон, поздравявайки го за наскоро сключения граждански брак и пожелавайки му щастие в семейството.