Ветото на закона за " чуждестранните агенти " в Грузия хвърли в смут ЕС

Премените в текста предизвикаха масови протести в продължение на седмици

Новини
20:38 - 18 Май 2024
7100
Ветото на закона за "чуждестранните агенти" в Грузия хвърли в смут ЕС

Ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху спорния закон "за чуждото влияние" предоставя на правителството "миг за по-задълбочен размисъл", заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

"Призовавам всички грузински политици и ръководители да използват добре тази отдала се възможност и да гарантират, че Грузия ще остане на европейския път, подкрепян от населението", написа Мишел в социалната мрежа "Екс".

"В сегашния си вид законът не съответства на ценностите и пътя на ЕС",  отбеляза той и допълни: "Продължавам да следя отблизо развитието на ситуацията в Грузия".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел вече призова от името на Европейската комисия Грузия да оттегли този закон, който противоречи на "ценностите и основните норми" на ЕС.

По-рано президентката на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето на спорния закон за "чуждестранното влияние", предизвикал масови протести в страната.

"Днес налагам вето (...) на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция", заяви Зурабишвили, след като приетият тази седмица от парламента текст беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя й към Европа и да я насочи към Русия.

Така нареченият "руски закон", чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "прокарващи интересите на чуждестранна сила". Критиците на законопроекта твърдят, че той е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващата партия в Грузия, изтъкна днес, че законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", и добави, че той "трябва да бъде отменен".