Везенков изигра силен мач, но Сакраменто изгуби

Спорт
08:08 - 17 Януари 2024
1754
Везенков изигра силен мач, но Сакраменто изгуби

Българинът Александър Везенков записа 14 точки, 2 борби и 1 асистенция с игра от 17 минути и 41 секунди в рамките на два престоя при загубата на Сакраменто Кингс от Финикс Сънс със 117:119 () 39:27, 29:24, 28:33, 31:25) в среща от редовния сезон на НБА. 

Домакините от Финикс Сънс започнаха амбицирано със стартова петица, съставена от Грейсън Алън, Кевин Дюрант, Юсуф Нуркич, Девин Букър и Брадли Бийл.

От другата страна на паркета Майк Браун започна в обичайната петица с Кийгън Мъри и Харисън Барнс по крилата, Домантас Сабонис в центъра и гардовете Кевин Хъртър и Ди'Аарън Фокс.

Първият кош бе в полза на "кралете", като в минутите след началната сирена играта бе равностойна и двата тима постоянно си разменяха водачеството без да си дадат шанс някой от тях да се откъсне. При 16:18 гостите реализираха тройка, след което добавиха още един кош и дръпнаха със седем точки.

В следващите минути резултатът се поддържаше в този порядък, като в последната минута от четвъртта Сакраменто реализира нови два коша и затвори частта с категоричната преднина от 39:27.

Някъде там в игра се появи за първи път Александър Везенков, който остана на паркета до края на първата четвърт. Българинът успя да реализира първите си точки, като най-ефективни в тази част бяха Барнс, Фоокс и Сабонис за гостите.

Александър Везенков остана и за втората четвърт на паркета, като напълно оправда доверието на Майк Браун.

Българинът наниза няколко коша, бе точен включително от тройката, като дори за момент стана третият най-резултатен играч на паркета.

Това бе в помощ за цялостния възход на "кралете", които в началото на тази част вкараха четири поредни коша и преднината им набъбна до 18 точки. Добра серия на домакините върна изоставането на "слънцата" до 11 пункта и това принуди Майк Браун да поиска прекъсване при 44:55.

Очевидно то имаше положителен ефект и веднага след подновяването на играта гостите избухнаха с нова тройка, благодарение на която поведоха с 14 точки. Все пак Финикс се опитваха в минутите до края на полувремето да намалят изоставането си на под 10 точки и на няколко пъти се приближаваха до целта, но Сакраменто отказваше да загуби контрола и запазваше солидния си аванс, пише Sportla.bg.

Калифорнийци дори увеличиха разликата си на 19 точки в един момент, като до края на полувремето допуснаха само още веднъж да намалят преднидната си и завършиха втората четвърт внушително с 68:51.

Най-хубавото бе, че Александър Везенков задържа доброто си представяне, остана третият най-добър на паркета, а от състава на Сакраменто отстъпваше само на голямата звезда на отбора Ди'Аарън Фокс.

Българинът се оттегли на почивката с 12 точки, 2 борби и 1 асистенция, както и игрово време от 9 минути и 7 секунди.

В третата четвърт Сакраменто за първи път си позволи да играе по-слабо от съперника и загуби частта. Само че това се случи минимално с 28:33 и "кралете" не допуснаха срив, който да доведе до неприятен обрат. Дори напротив - момчетата на Майк Браун се представиха стабилно, като в един момент се оказаха с 21 точки аванс.

Ключови се бяха последните пет минути, когато "слънцата" отбелязаха четири поредни коша и затвориха частта при 84:96.

Първата половина от второто полувреме бе ознаменувана и от началото на втория престой на Александър Везенков на паркета, с което българинът записа над 10 минути игра.