Везенков: Не отивам в НБА заради идеята

Господ ми е дал всичко, призна българинът, който ще играе в Сакраменто Кингс

Топ
12:13 - 05 Юли 2023
1638
Везенков: Не отивам в НБА заради идеята

Спортист номер 1 на България за 2022 година Александър Везенков се отправи към САЩ, където ще се запознае с новите си съотборници и ръководството на Сакраменто Кингс.

Баскетболистът бе категоричен, че не отива в НБА заради идеята, а да успее и да се докаже.

Везенков също така призна, че ще има нужда от време за аклиматизация към новите предизвикателства. И заяви, че вече започва да свиква с мисълта, че е част от най-силната баскетболна лига на планетата.

"Първите два дни бяха малко по-тежки. Преживях го вече. Вече гледам напред. Със сигурност като гледаш към неизвестното, малко трябва да се напаснеш и да видиш къде какво. Там със сигурност всичко е по-голямо. Това е Америка все пак. Но много се радвам, макар това сега да е за малко отиване и неофициално, но се радвам, че ще видя новите ми съотборници, ръководството, с което вече сме говорили. Едно ново изпитание, ново преживяване, заяви Везенков пред Би Ти Ви на заминаване за САЩ. - Знам, че Господ ми е дал всичко е съм много радостен и наистина благодаря на всички.

Хората от Сакраменто идваха много пъти в Гърция, познавам ги и мисля, че ако не ми показваха, че ме искат и че ще имам роля в този отбор, нямаше да приема. Те ми показаха по всички параметри, че ще разчитат на мен и всичко е в мои ръце. Със сигурност ще трябва малко време да видя как се играе играта там. Не, че в Европа няма, но със сигурност там са още повече като брой таланти и като качества, като физика, но затова отивам там - да видя моите сили и какво ще ми трябва, за да мога да играя на това ниво.

Интересът към мен е нормален, защото все пак НБА е нещо голямо и всеки очакваше аз да отида и всеки се радва. Дали защото е близо, но мисля, че Олимпиакос не се оценява толкова много от българската публика. Това е отбор с три титли от Евролигата, но като чуеш НБА и със сигурност звучи много по-различно. Не мога да кажа, че отивам в НБА само заради идеята или защото съм мечтал от малък да ида там.

Отивам, защото виждам един шанс за моето бъдеще за нещо много голямо и съм готов да взема този шанс. Аз така съм устроен като човек, че гледам ден за ден, тренировка за тренировка, мач за мач и така беше и през изминалата година в Евролигата. Тепърва предстои да осъзная къде отивам и какво означава това, но със сигурност е нещо, за което всеки, който играе баскетбол, мечтае и съм много радостен, че ще се сбъдне", заяви Везенков.

Вече е ясно, че той ще пропусне мачовете на представителния отбор на България за мъже през настоящото лято, потвърдиха за БТА от лагера на националите.

Българският състав, воден от селекционера Росен Барчовски, ще участва в третия етап от предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025 година, а след това и в предварителните квалификации за Олимпийските игри в Париж през 2024-та.