Везенков: Сезонът за мен беше с върхове и падения (ВИДЕО)

Взех правилното решение да играя в НБА, заяви родният баскетболист

Топ
11:13 - 23 Април 2024
1105
Везенков: Сезонът за мен беше с върхове и падения (ВИДЕО)

Спортист №1 на България Александър Везенков беше изправен пред американските медии за пресконференция, в която говори за първия си сезон в Сакраменто Кингс и НБА.

Родният национал разкри трудностите и проблемите, които е срещнал в най-силното баскетболно първенство и сподели плановете си за следващите месеци. Той намери и положителна страна на ранния край на сезона за „кралете“.

"Мога да кажа, че беше странен сезон. С върхове и падения. За мен това беше начало на нов живот и допир с напълно различен стил на игра, а освен това получих две контузии. Опитах да се адаптирам възможно най-бързо. За съжаление завършихме сезона твърде рано. Всички искахме да продължим и да стигнем по-напред в плейофите. Целта ми беше с всеки ден да ставам по-добър, но контузиите спряха прогреса ми. Имаше и ситуации, които бяха трудни и различни за мен", започна Везенков.

<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">Sasha Vezenkov talks about his first NBA season with Sacramento, how big the adjustment was in playing with the Kings, having any regrets about his decision to leave Europe in hindsight and the role he feels he should play with this team. <a href="https://t.co/x7P6XxWoEC">pic.twitter.com/x7P6XxWoEC</a></p>&mdash; Sean Cunningham (@SeanCunningham) <a href="https://twitter.com/SeanCunningham/status/1782563408203907117?ref_src=twsrc%5Etfw">April 23, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"НБА се различава с качеството на талантливите играчи. Това е направо лудост. Едно е да го гледаш по телевизията, но в действителност е много различно – темпото на игра, бързината на преливане. Аз лично имам нужда от подобряване във всеки аспект. Единственото, което е хубаво, че ще имаме дълга почивка до другия сезон. Това позволява на всички да работят и да станат по-добри", допълни вторият българин в НБА.

"Все още нямам планове за паузата между сезоните. Тук наистина се чувствам у дома, но първо ще се прибера и след това ще видим. Винаги по време на паузата тренирам. В Европа нямаме толкова много време, тъй като сезоните завършват в средата на юни. Сега имам достатъчно време. Това е голямата разлика. Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря генерално представянето си", призна баскетболистът на Сакраменто Кингс.

"Трудно е, когато има ядро на отбора от седем човека, а останалите чакаме шанса си. Днес може да съм аз, утре някой друг. За това ни плащат и това трябва да правим, но е трудно да се поддържа ритъм, тъй като играеш днес, а след това може да имаш шанс след пет мача. Разполагаш с ограничено време, за да покажеш какво можеш. Ако трябва да съм напълно точен – много е трудно. Трябва да си психически устойчив, а едва след това да си здрав физически, за да се справиш през цялата година", заяви 28-годишният роден национал.

"Няма съмнение, че взех правилното решение да играя в НБА. Със сигурност съм се съмнявал в други неща, но в нито един момент не съм мислил, че изборът ми е грешен. Това е голяма възможност, която не можеш да отхвърлиш. Това е НБА! Това, което искам да получавам като време за игра, и това, което ми се дава са различни неща. Ако ме питате за ролята, които имах през сезона – много ми беше трудно.

Един мач играеш добре, друг не. Разполагаш с 10 минути, или пет, а може и по-малко, а трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. Аз съм позитивен човек и гледам да съм такъв през цялото време, за да помагам на моите съотборници. Мисля, че през този сезон изпълних на 100% това, което се искаше от мен", анализира Везенков.

"Малик Монк е страхотен човек. Когато бях контузен и той имаше травма, говорихме много. На пейката седим до друг и имаме много време за разговор по време на мачовете. Той е отличен баскетболист и прекрасен човек. Надявам се да се върне в нашия отбор, ако пък не – желая му най-доброто. Той заслужава всичко, което е постигнал – най-добра резерва на сезона. Неговата липсва се усеща и се вижда колко е важен за отбора. Без него само за две седмици и половина се сринахме от пето на девето място", заяви българинът.

"Все още е трудно да премина от най-полезен играч в Европа до нивото на НБА. Всеки обича да е в центъра на вниманието, да е най-добрият, да демонстрира качествата си и да играе повече. Въпреки че нивото е различно, човек се чувства така във всяко поприще. Знаех къде идвам и какво се случва. Понякога се чувствах, че мога да играя по-добре, друг път – че трябва да играя повече. Аз обаче първо гледам собствените си грешки. Дори и баскетболистите, които играят по 35 минути, ще кажат, че искат да играят повече. Още веднъж ще кажа – беше трудна година", завърши Александър Везенков.