Везенков №2 в "Сакраменто" по коефициент на полезно действие

Средният показател на българина досега е 2,3

Спорт
21:37 - 04 Декември 2023
3946
Везенков №2 в "Сакраменто" по коефициент на полезно действие

Александър Везенков може и да не получава много игрови минути в първите си срещи за “Сакраменто” в НБА, но статистиката сочи, че единственият българин в лигата на извънземните има огромен принос за доброто начало на сезона на “Кингс”. Според статистиката най-полезният играч от миналия сезон в Евролигата е №2 по един от най-важните показатели в баскетбола - коефициент на полезно действие, или т.нар. плюс-минус.

Средният показател на Везенков досега е 2,3. Лидер е голямата звезда на тима от Калифорния Де'Арън Фокс, който има 4,2. Коефициентът плюс-минус се определя по много елементарен начин. Той отразява как се представя отборът, докато играчът е на терена. Или казано с други думи - ако Везенков играе 5 мин, а в този момент неговият тим направи разлика от 10 точки на противника за този период от време, то коефициентът на родната звезда ще е плюс 10. Ако пък се случи обратното, то плюс-минусът на Саша ще е минус 10.

Това значи, че когато родната звезда в НБА е на терена, “Кингс” почти винаги е в подем и е по-добрият отбор. А Везенков има основна заслуга за това.