Везевков: Жертвах всичко , но изпращам най-прекрасната си година досега

Крилото отчете, че е взел правилното решение за кариерата си

Топ
10:10 - 18 Декември 2023
1452
Везевков: Жертвах всичко, но изпращам най-прекрасната си година досега

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков е в разгара на първия си сезон в НБА. "Най-полезният играч" на отминалия сезон в Евролигата премина в Сакраменто Кингс през лятото, а сега, когато вече има над 20 изиграни мача в Асоциацията, даде обширно интервю в предаването на bTV "120 минути". 

Националът говори за прехода от Европа към САЩ, за това какви са разликите между европейския и американския баскетбол, както и за равносметката на отиващата си година като цяло.

До момента той е играл в 21 мача за "кралете", в които се отличава със средни показатели от 6.0 точки, 2.7 борби и 0.5 асистенции при 36.8% успеваемост в стрелбата. Неговият отбор пък е с баланс от 15-9 и е първи в Тихоокеанската дивизия и пети в Западната конференция на НБА.

"Жертвах всичко заради НБА - приятели, семейство, комфорт, клуб, с който спечелихме всичко, отбор от невероятни приятели, с които се чуваме всеки ден. Взех правилното решение, колкото и трудно да ми е сега. Човек трябва да се пробва, трябва да види докъде се простират силите му. Това правя всеки ден тук, в НБА", каза той.
Крилото определи НБА като едновременно изпитание и сбъдната мечта, подчертавайки, че много състезатели биха искали да са на неговото място.

"Когато си свикнал да играеш по 30-32 минути и когато много неща са зависели от теб, когато си бил човекът, който е решавал мачовете на своя отбор, тогава е много трудно ментално да свикнеш с новата роля. Но колкото по-бързо го направиш, толкова по-лесно и по-добре ще играеш.", добави още Везенков.
Равносметката му за 2023 година пък изглежда така:

"Това е най-прекрасната година в моя живот, с изключение на едни 3 секунди. Бяхме на 3 секунди от спечелване на Евролигата. Тези 3 секунди и случилото се във финала срещу Реал Мадрид продължавам да ги мисля и до днес. Но за мен има едно важно нещо, за което съм истински благодарен и това е здравето на моите близки и моето семейство. Него не бих го заменил с нищо друго, нищо друго няма значение, освен да бъдем живи и здрави".