Вицето на Тръмп оспорва гласовете за Байдън

Майкъл Пенс трябва да прояви смелост и ние ще спечелим, написа президентът в Туитър

Новини
17:36 - 06 Януари 2021
1476
Вицето на Тръмп оспорва гласовете за Байдън

Настоящият американски президент Доналд Тръмп призова вицето си Майкъл Пенс да прояви "изключителна смелост" в сряда в послание в Туитър. На съвместно заседание на двете камари в Конгреса той трябва да преразгледа резултатите от гласуването в Избирателната колегия, което даде победата на демократа Джо Байдън на 14 декември.

"Щатите искат да променят (електоралните) гласове, за които сега знаят, че са получени чрез нередности и фалшификации, този корупционен процес не е получил законодателно одобрение“, пише Тръмп.

„Всичко, което Майкъл Пенс трябва да направи, е да върне гласовете обратно в щатите и ние ще спечелим." президентът призовава: "Направи го, Майкъл, време е да проявиш изключителна смелост."

Майкъл Пенс ще председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, тъй като той е, според американската конституция, ръководител на Сената. Ролята му обаче е много формална; според закона той няма право да ревизира изборните резултати. В същото време Пенс по-рано приветства намерението на републиканците в Конгреса да оспорят резултатите от президентските избори.