Видовден е, денят на възмездието

За Калина от читалището в село Гаганица, възмездие за грешните политици няма

Новини
11:00 - 15 Юни 2024
5449
Видовден е, денят на възмездието

Всяка година на 15 юни отбелязваме Видовден или Деня на възмездието. Според народните поверия днес всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените от него грехове.

Калина Найденова е самодеец в читалището в берковското село Гаганица. Тя споделя, че често използва израза „Ще дойде Видовден, ще си получиш заслуженото!“.

„Вярвам, че наистина има някакво възмездие. Въпреки че аз не го пожелавам никому, дори и на този, който ми е направил лошо“, споделя жената по НОВА.

Според народните вярвания Вида има няколко братя и никога не пропуска да види техните пакости. „В нейния ден истината излиза наяве”, поясни Красимира Живкова, завеждащ отдел „Краезнание“- Монтана.

За Калина от читалището в село Гаганица, възмездие за грешните политици - няма. „За да сме на този хал днес в България, си мисля, че за тях вече няма Видовден“, споделя жената.

Няма сведения да съществува светец с подобно име, затова този ден не е включен в църковния календар. Смята се, че честваме Вида - сестра на Вартоломей и Елисей - двамата светци, наричани градушкари.

В народната митология Вида е образ на възмездието. Тя разделя правилното от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд.

Според други празникът е посветен на Свети Вит, закрилник на зрението, живял в края на III и началото на IV век. 

Празникът се почита, за да се предпазим от градушки. Поверията на този ден гласят, че днес не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите. Хората вярвали, че градушките идват като възмездие за греховете и това е довело до представата, че на Видовден наяве излизат всички сторени злини.

У нас празникът се отбелязва основно в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. А по света се чества в Черна гора, Босна и Херцеговина, Чехия и Сърбия.

В България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сила. Младите момичета изнасят дрехи от чеиза си и ги простират по оградата, за да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.