Виенският симфоничен оркестър свири на Античния театър през септември

Легендарният оркестър гостува за първи път в България

Новини
15:24 - 12 Април 2022
1287
Виенският симфоничен оркестър свири на Античния театър през септември

Легендарният Виенски симфоничен оркестър гостува за първи път в България. Концертите ще са на Античен театър в Пловдив на 9 и 10 септември. Диригент е маестро Найден Тодоров, а солист Марио Хосен.

„Виенският симфоничен оркестър е на повече от 120 години и сме пътували в повече от 100 страни, но никога не сме посещавали България, сега дойде времето да променим това. Ние сме много горди, че нашият оркестър е поканен да посети вашия прекрасен град Пловдив и през септември ще направим два концерта тук“, каза Михаел Гюнтер, управляващ директор на Виенския симфоничен оркестър.

Михаел Гюнтер подчерта, че музикантите от представителния оркестър на Виена заедно с Марио Хосен ще свирят Концерт за цигулка №1 на Николо Паганини. Програмата включва още Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, и Симфония №9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак.

Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров, който е виенски възпитаник и директор на Софийската Филхармония.

„Аз съм сигурен, че това ще бъдат два уникални концерта през септември – както за публиката, така и за нас музикантите“, каза още Гюнтер.

Марио Хосен каза, че програмата го свързва с много силна емоционална нишка, тъй като в нея е включено и произведение на Паганини.

„Влюбен съм в този композитор и тази любов е още от дестките ми години, когато съм учил в Пловдивското музикално училище. И може да се каже, че точно този концерт да изберем да представим в тази програма, ме връща в детството. И съм щастлив, че ще мога  да го изпълня в два концерта пред пловдивска публика“, каза Хосен.

Основан през 1900 година днес виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара.

В историята на Виенския симфоничен оркестър обаче има и българска връзка – през 1928 година той изпълнява във Виена Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров, а солист е Хебрерт фон Караян.

Организатор на концертите е сдружение „Тракия“, а те се подкрепят и от Австрийското посолство у нас.