Вигенин се разяри : Да заключим парламента?!

Депутатът обвини Цвета Караянчева, че руши авторитета на НС заради идеята за временно разпускане

Новини
10:11 - 26 Март 2020
859
Вигенин се разяри: Да заключим парламента?!

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин отправи гневни упреци към управляващите заради предложението парламентът да не заседава по време на извънредната ситуация. Той отправи остри упреци към парламентарния шеф Цвета Караянчева, като я обвини, че с това предложение руши авторитета на законодателния орган.   

"Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция", каза той. И добави, че е ясно, че извънредната ситуация няма да приключи до 13 април, а парламентът ще бъде извикан, за да гласува удължаване.  
 
Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ, изстреля от трибуната Вигенин.

"Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим.

"Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева, съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция", заяви Вигенин.

"Вашият председател Борисов, вашата ПГ можеше да ви спести това унижение и да бъде внесено поне от името на ПГ на ГЕРБ. Вие сте войник, изпълнявате това решение, но заедно с това няма как да ви спестим критиката, че във всичкото това време вие персонално и вашата ПГ вместо да търсите начини да продължи доколкото е възможно нормалната работа на парламента, вие търсихте аргументи защо тази работа не може да продължи", отсече Вигенин.

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим парламента отвън и да се събираме тогава, когато хрумне на председателя и на вашата партия. Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт.

"Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция. Вие казвате, че ще заседаваме само по теми,свързани с извънредното положение, а въпроси, свързани с извънредното положение логично представя само изпълнителната власт. Нас ни затваряте, изпълнителната власт ще ни свиква или изпълнителната власт ще ви сезира вас да внасяте техните предложения. Вие не уважавате парламента, не уважавате и себе си", допълни още Вигенин.