Виктор Касай: Да намалим грешките на съдиите

Първо искам да разбера какви са проблемите и да подобрим каквото можем, заяви унгарецът

Спорт
15:39 - 26 Януари 2022
1201
Виктор Касай: Да намалим грешките на съдиите

Официално назначеният нов шеф на родните съдии - Виктор Касай, бе представен на медиите днес в базата на футболния съюз в "Бояна".

Ето какво сподели той на специалната си пресконференция:

"Най-важната работа за мен е да намалим грешките на съдиите.

В момента събирам информация, имах много срещи вчера и днес, за да видим проблемите. Първо искам да разбера какви са проблемите и да подобрим каквото можем. В момента не мога да кажа конкретна програма и планове.

Трябва първо да се запозная с проблемите, а след това да ги решим.

Благодаря ви за интереса към тази пресконференция. Видях това като много интересен проект и голямо предизвикателство за всички страни - съдии, фенове, клубове, ръководство на федерацията. Съдийството е нещо много интересно и бях щастлив от поканата на Борислав Михайлов. Идеята за моето привличане е да се развият множество проекти. Надявам се работата ми да бъде от полза за всички.

Мисля, че най-интересното винаги са реферските грешки. Това е най-важната работа за мен. Ако няма грешки и журналистите няма да са тук. Ще съм щастлив да помогна на съдиите да правят по-малко грешки. В момента с колегите ми събираме информация. Провеждаме много срещи и когато имам цялостната картина пред себе си, с моя екип ще решим как ще действаме по най-приоритетните въпроси. Ще работим за подобряване на съдийството, но няма как да няма грешки, невъзможно е. Дори да доведем най-добрите съдии от Испания и Италия пак ще има грешки. Целта е да ги сведем до минимум.

Аз съм много щастлив, че имаме възможност да използваме системата VAR. Вярвам, че тя е от помощ на всички - съдии, капитани, клубове, фенове. Това е първият сезон на системата в България. Проверени са 131 ситуации чрез нея. Това не е много. Съдиите също се учат и подобряват нивото си в ползването на VAR. Надявам се това да продължи. Истината е, че всеки от българските съдии я е използвал средно около 3-4 пъти досега. Най-добрият български арбитър е ръководил 11 мача с технологията. Това е изцяло нова система, всяко начало е трудно. Съдиите над 100 години разполагаха само със свирка и два картона. Чуждата практика показва, че първите 1-2 години е най-трудно. Тестове в Съединените американски щати и Италия го доказват".