Винисиус разпали война на световно ниво

Да лишат Испания от домакинство на Мондиал 2030, ако има расизъм, заяви играчът на Реал

Спорт
15:21 - 04 Септември 2024
1693
Винисиус разпали война на световно ниво

Звездата на Реал Мадрид Винисиус Жуниор предложи Испания да бъде лишена от домакинството си на Мондиал 2030, ако дотогава не бъде намален проблемът с расизма по местните футболни стадиони.

В обширното си интервю пред CNN по тази тема бразилският национал също така си припомни расистките скандирания по негов адрес на “Местая” в миналото и подчерта, че при следваща подобна проява в мач на неговия отбор играчите ще напуснат терена в знак на протест.

“Надявам се Испания да се развие и да разбере колко сериозно е да обиждаш човек заради цвета на кожата му, защото ако до 2030 година нещата не се подобрят, смятам, че трябва да се промени домакинството на Мондиала. Ако даден играч не се чувства комфортно и уверено в страна, в която може да пострада от расизъм, става малко сложно. Аз искам да направя всичко възможно нещата да се променят.

Доста хора в Испания, даже по-голямата част, не са расисти. Въпреки това има една малка група, която вреди на имиджа на една страна, в която иначе се живее много добре.

Обичам да бъда тук, обичам да играя в Реал Мадрид и обичам да имам най-добрите условия, при които да живея с моето семейство. Надяваме се нещата да се развият още повече. В момента те се подобряват, но могат да се развият много повече. До 2030 година расистките случаи могат и трябва да намалеят.

В клуба сега говорим повече по тази тема. Хората там са по-отворени да говорят за това. Не само аз, всички наши футболисти заявиха, че следващия път, в който има проява на расизъм, всички трябва да напуснат терена, за да може всички онези хора, които ни обиждат, да получат много по-голямо наказание от досегашното.

След моя случай във Валенсия всички казаха, че е щяло да бъде правилно да бяхме напуснали терена, но тъй като си там, за да защитаваш своя отбор, понякога не го правиш. Ние знаем, че не всички на този стадион са расисти, като те бяха отишли да гледат мача.

Винаги е много трудно да завършиш подобен двубой, но с всичко, което се случва, това се увеличава все повече и повече. Отборът трябва да напусне терена, за да може нещата да се променят възможно най-бързо.

В момента може би някои фенове продължават да бъдат расисти, но ги е страх да се изразяват край футболния терен и на други места, където има много камери. Така че лека-полека намаляваме расизма. Разбира се, няма да можем да го заличим изцяло, но въпреки това се радвам, че съм способен да променя манталитета на Испания.

Аз не се боря срещу испанските привърженици, а срещу расизма по света. Говорил съм с доста хора, които са искали да ми помогнат. Има хора, които говорят добре за мен, и такива, които говорят лоши неща по мой адрес. Аз обаче трябва да свикна с това. Винаги мисля за това да помагам на всички организации в борбата с расизма.

Говорил съм с УЕФА, ФИФА и Ла Лига. Вярно е, че ситуацията се подобрява и се работи по нея, но също така е сложно, защото расизмът не е престъпление. Съпротивата спрямо расизма не разполага с достатъчно сила, за да се бори срещу него”, коментира крилото на Реал Мадрид.