Виновен! Ще влезе ли в затвора Доналд Тръмп?

Съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен по 34 обвинения за измама

Новини
06:03 - 31 Май 2024
16125
Виновен! Ще влезе ли в затвора Доналд Тръмп?

Ще се превърне ли Доналд Тръмп в затворник? Този въпрос си задава цяла Америка, след като преди часове съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен по дело за фалшифициране на финансови документи. Официално присъдата на Доналд Тръмп ще бъде произнесена на 11 юли и така той ще стане първият президент, осъден за престъпление.  

Милиадерът е признат за виновен по всички 34 обвинения, повдигнати срещу него заради опита му да скрие от избирателите плащанията на 130 000 щатски долара към порноактрисата Сторми Даниълс за това, че е запазила мълчание за сексуалната им връзка. Максималната възможна присъда, която Тръмп може да получи, е 4 години затвор. Тъй като е с чисто криминално минало, е много вероятно Тръмп да не лежи ефективно в тюрмата, а да бъде осъден на пробация или глоба, а друга възможност е е вместо ефективна присъда да бъде поставен под домашен арест. Тръмп коментира решението на съда:

„Гражданските ми права бяха напълно нарушени от този силно политически, противоконституционен и възпрепятстващ изборите лов на вещици. Нашата провалена нация е обект на присмех по целия свят! Истинската присъда на народа ще бъде произнесена на 5 ноември, коментира Доналд Тръмп.

Засега Тръмп е на свобода без гаранции, а присъдата му ще бъде произнесена на 11 юли. Той може да обжалва присъдата и процедурата по обжалване може да продължи дълго време. Със сигурност и на 15 юли, когато Републиканската партия ще го номинира за президент, той ще бъде на свобода.

Въпреки че ще бъде осъден за престъпление, Тръмп ще може да участва в изборите и ако ги спечели, може отново да стане президент на САЩ. Конституцията на САЩ определя само три изисквания към кандидатите за президент - те трябва бъде родени на американска територия, да имат поне 35 г. възраст и да са живели в страната поне 14 г. На теория, Тръмп може да положи клетва от затвора на 20 януари 2025 г., ако спечели изборите.

По-спорно е дали осъден, Тръмп ще може да гласува. Всеки щат сам определя изборните правила. Сега Тръмп е жител на Флорида, където осъден престъпник, който не е в затвора, има право да се регистрира за гласуване. Дори и осъден, Тръмп ще има право да обжалва, а процедурата по обжалване вероятно няма да бъде изчерпана преди изборния ден. Тази ситуация би се променила, ако Тръмп има влязла в сила присъда в началото на ноември.