Виолета Комитова: Възможни са всякакви коалиции

Според депутатката от "Български възход" оттук нататък всички правителства ще се състоят от много партии

Новини
12:57 - 08 Януари 2023
2598
Виолета Комитова: Възможни са всякакви коалиции

Възможни са всякакви коалиции, въпросът е дали партиите искат да ходят на предсрочни избори, което за тази календарна година ще бъде доста тежка задача. Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР Виолета Комитова от "Български възход". Според нея партиите по-скоро не искат да ходят на избори, защото едни нови избори ще възпроизведат същия или подобен резултат и парламентът ще е шарен.

Комитова смята, че оттук нататък всички правителства ще се състоят от много партии.  Оттук нататък в България, в съседни държави, в ЕС ще бъдат многокомпонентни правителствата, коментира тя. Втората им характеристика е, че ще бъдат с кратък живот, тъй като представляват сложни коалиции, смята депутатът. Ако партиите не разберат това - обратното на това е правителство от 1-2 партии, тоталитарни режими с дълъг срок на управление, това е контрапунктът. Ако партиите не разберат, че оттук нататък всички правителства, без значение в кое Народно събрание, ще бъдат сложни коалиции от много партии, никога няма да стигнем до коалиционно споразумение и до редовно правителство, отбеляза Комитова.

Тя заяви, че ако получат третия проучвателен мандат,  ще търсят съгласие с всички партии по въпросите, които ги обединяват. Няма да коментираме въпросите, които ни разделят.  Трябва да търсим съгласие на  колкото е възможно повече партии, за да можем да осигурим стабилност в това турбулентно време, в което живеем, смята Комитова. Според нея трябва да се очертаят не дългосрочни програми, не генерални цели, а няколко краткосрочни приоритета, най-спешните, и да се постави хоризонт, в който тези задачи трябва да се изпълнят. Комитова даде пример с Плана за възстановяване и устойчивост, бюджета за 2023 г., кризата с инфлацията и енергийната криза, националната сигурност.  

"Български възход" е компромисна партия, каза Виолета Комитова.  Трябва да забравим въпросите, които разделят партиите и да ги оставим в един кош за друго време, смята тя. 

Едно от изискванията на "Български възход", ако те провеждат такива разговори с политическите сили, е, да има коалиционно споразумение, с което формациите  да поемат своята отговорност за това, което е договорено.