Виртуозът Ричард Клайдерман ще свири в Пловдив

Гостуването на световноизвестния пианист е само част от културната програма на града за годината

Новини
12:20 - 20 Януари 2021
2139
Виртуозът Ричард Клайдерман ще свири в Пловдив

Световноизвестният пианист Ричард Клайдерман ще направи концерт в зала „Колодрума“ през тази година. Това е залегнало в бюджета за културния календар и за гостуването ще бъдат отделени 60 000 лева. 

Общо за култура общината ще отдели 2 милиона и 20 хиляди лева. Гостуването на Клайдерман е част от събитията, които са финансирани от общината. 

Тази година Пловдив ще приеме Международната конференция за консервация на мозайки, която трябваше да се проведе миналата година. Заради пандемията тя бе отложена. За тази важна международна проява са предвидени 60 000 лева.

Другата новост в бюджета за култура е резидентната програма, според която в града ще бъдат канени известни писатели и хора на изкуството. 

Те ще могат да живеят известно време тук и ще могат да създават произведения, които може да са свързани с Пловдив. За резидентната програма са отделени 40 000 лв., уточнява "Марица".

За проявите, които са организирани от Община „Пловдив“ и Министерството на културата ще бъдат дадени общо 659 000 лв. 

За големи фестивали, които съществуват от години и се организират от независими сдружения ще бъдат отделени 930 600 лева. Толкова пари бяха планирани в проекта за културен календар преди два месеца. 

Средствата са разпределени между 36 големи прояви. Сред тях е най-старият фестивал у нас – Международният фестивал на камерната музика. Той ще получи 23 705 лева. 

За станалия традиционен „Пловдив чете“ са предвидени 45 000 лева, а за „Капана фест“ – 30 000. Отлично финансиране с 50 000 лева ще получи XII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. 

Толкова взимат и международният театрален фестивал „Черната кутия“ и „Двама са малко – трима са много“. 

50 000 лева са предвидени за „Пловдив джаз фест“.