Вирусолог: В края на пандемията сме, идват хапчетата и спрейовете

Скоро ще има достъпна за всички бивалентна ваксина - едновременно за коронавирус и за грип

Новини
16:24 - 05 Ноември 2021
5135
Вирусолог: В края на пандемията сме, идват хапчетата и спрейовете

Пандемията е към своя край, но това не значи, че трябва да се отпускаме, смятат учените. 

"Отправяме се към края на пандемията", заяви в интервю за най-авторитетното предаване Порта-а-порта на държавната италианска телевизия РАИ1 вирусологът проф. Илария Капуа.

Още през март 2020 г., в самото начало на световната коронавирусна окупация тя прогнозира, че ще трябват около две години и заразата да премине през поне 300 000 000 - 350 000 000 души, нещо като 5% от населението на планетата, за да се справим с нея. В момента прескачаме границата от 250 милиона случая, като скоростта, с която се движат е около 500 000 на ден, т.е. до Деня Х остават 3 или малко повече месеци. 

"След това вирусът ще стане ендемичен, но вече няма да бъде страшен, защото не сме изправени с голи ръце срещу него - след ваксините идват хапчета, спрейове и други ефективни начини за предпазване", продължи професор Капуа, като има предвид оставането му за вечни времена с нас.

"И аз, и съпругът ми си поставихме 3-та доза и искам ясно да кажа на всички хора, които вярват в конспиративни теории: аз съм вирусолог, няма съмнение, че много ваксинационни кампании се правят с повече дози.

Искам също да уверя хората, които не разбират от вируси и инфекции, с което аз се занимавам цял живот: съвсем скоро ще има достъпна за всички бивалентна ваксина - едновременно за коронавирус и за грип, и в нея няма нищо страшно, напротив, лично аз я препоръчвам".

Капуа е известна с това, че още преди години прогнозира идването на пандемия в огромен мащаб и предупреждаваше, че трябва да се вземат сериозни мерки, защото здравните системи не са подготвени да я посрещнат, както и стана. Заради смелостта си, тя не само беше получила заплахи за живота си, което наложи да се пренесе от своята родна Италия в САЩ, но и се опитаха да й спретнат прокурорски номер и да я уязвят като авторитет медийно.