Висок процент недействителни бюлетини на вота за общински съветници и в Монтана

Новини
19:15 - 30 Октомври 2023
2721
Висок процент недействителни бюлетини на вота за общински съветници и в Монтана

Висок процент недействителни бюлетини при гласуването за общински съветници в община Монтана. Ясно е разпределението на местата в малкия парламент.

33-ма са общинските съветници в Монтана. В новия местен парламент най-много те ще са от спечелилата местна коалиция на новоизбрания кмет от първи тур Златко Живков, поясни досегашният председател на общинския съвет Иво Иванов:

"Имаме много сериозен резултат. Вероятно ще имаме 19 от 33-ма съветника и почти навсякъде в кметствата имаме кметове. Имаме един балотаж в Николово".

7707 избиратели са гласували за новия общински съвет. 22% са недействителните бюлетини. Гласоподавателите са пропуснали да отбележат партията, като са зачеркнали само преференцията. 

"Защо държавата не стана да направи една разяснителна кампания, че има две различни бюлетини, а в селата - три? Защо не показа с анимирани клипчета, които ги има на страницата на ЦИК, това как се прави и оттам дойдоха огромен брой невалидни бюлетини".

В предстоящия общински съвет на Монтана местната коалиция НДСВ (ДПС, Български гласъ) ще има 5 мандата, „Възраждане“ - 4, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и БСП имат по два. Общински съветник ще бъде и Любомир Иванов от Земеделски съюз “Александър Стамболийски“.

Със заповед областният управител на Монтана трябва да определи дата за свикване на първото заседание на новия общински съвет на Монтана.