Високи цели : Марк Рюте се цели в поста на Столтенберг в НАТО

Премиерът на Нидерландия е една от спънките пред членството на България в Шенген

Новини
14:59 - 29 Октомври 2023
1584
Високи цели: Марк Рюте се цели в поста на Столтенберг в НАТО

Отиващият си премиер на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че е отворен към възможността да наследи на поста му генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Рюте, който говори пред нидерландското национално радио, постът е „много интересен“, предава Ройтерс.

Марк Рюте планира да напусне вътрешната политика след изборите в Нидерландия през ноември, след като правителството му падна през юли, припомня Politico. По-рано той коментира, че не се интересува от толкова сериозна международна роля.

В събота обаче той коментира пред радиото, че да оглави отбранителния съюз би означавало, че „все още може да допринася с нещо“ за света.

Той изтъква, че не планира да води кампания за висшия пост в НАТО, но „ако се случи – ще се случи“, пише Bloomberg.

Рюте, един от най-дълго управлявалите лидери в Европа, е свързван и преди с редица висши длъжности, включително поста в НАТО.

Йенс Столтенберг, който оглавява НАТО от 2014 г., през лятото се съгласи да остане на поста още една година след изтичането на мандата му - до октомври 2024 г. Дотогава трябва да бъде избран нов генерален секретар.

Мандатът на Столтенберг начело на НАТО се удължава за четвърти път, пояснява Bloomberg. Няколко държави бяха нетърпеливи да изберат жена, която да оглави организацията, но членовете на алианса не успяха да се споразумеят за наследник.

По-рано тази година датският премиер Мете Фредериксен беше сред фаворитите за поста, въпреки че тя на няколко пъти отрече да е кандидат.

В интервюто за радиото Рюте коментира, че не иска да наследява Шарл Мишел като председател на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Той посочва, че постът на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия (ЕК) е по-интересен.