Високо напрежение! ХВАНАХА СЕ ЗА ГУШИТЕ!

Кръстаич скочи на БФС, Караиванов му иска оставката, Цветомир Найденов се подиграва на селекционера

Спорт
10:22 - 17 Октомври 2023
7238
Високо напрежение! ХВАНАХА СЕ ЗА ГУШИТЕ!

Часове преди контролата с Албания напрежението в българския лагер ескалира. Обстановката се нажежи до червено, след като селекционерът Младен Кръстаич си позволи открито вече да атакува БФС, а ответната реакция от Атанас Караиванов беше искане на оставка!

Разбира се, благодетелят на ЦСКА 1048 Цветомир Найденов също се включи в атаките, подигравайки сръбския селекционер на България.

Младен Кръстаич заяви, че се чувства българин и призова в родното първенство да се налагат повече местни играчи, защото в противен случай е по-добре да го закрием.

„Ако не играят българи в българското първенство, по-добре да го закрием. Чувствам се българин. Трябва да се грижим за своите деца, не трябва да търсим българските деца по чужбина, не би трябвало аз да им уреждам български паспорти. Можете да пишете каквото искате, това е истината, а истината понякога боли“, заяви сърбинът.

„Имахме малко време да се оправим от шока срещу Литва, само два дни, в които работихме, за да вдигнем психологически отбора, не сме тренирали много, това е нашата работа. Това е част от футбола, не сме на война, трябва да играем футбол. Дали бъдещето ми е свързано с България? Както виждате, аз съм тук“, допълни сърбинът.

„Не играем срещу аматьори, Албания е много сериозен отбор, намират се пред Чехия и Полша, Ние сме отбор, който се развива и от година правим това. Преди година и половина дойдох и започнахме да правим нещо ново, не искам да има напрежение върху момчетата, следващият мач е приятелски“, продължи сърбинът.

„Има разлика между клубен и национален отбор, събрани са най-добрите футболисти от държавата. Най-важното не е дали аз ще остана, най-важното са тези момчета. Същината на проблема не е Кръстаич. Трябва да подкрепите тези момчета. Казвам го за доброто на българския футбол. Бил съм и преди в тежки ситуации и като треньор, и като играч. Успявал съм и преди да се вдигна“, добави националният селекционер.

„На Балканите сме хора на крайностите – или вдигаме хората на небесата, или ги сриваме със земята. Прехвърлете напрежението върху мен, не върху тези момчета. Чочев е опитен, но има и млади момчета, деца. Треньорите на Литва и Албания похвалиха нашия отбор. За да се изгради един отбор, е необходимо време. Вижте в Сърбия и Хърватия колко чужденци играят и колко в България“, заяви сръбският специалист.

„Най-важна е подкрепата на футболистите, добре работя и с ръководството, с Георги Иванов споделяме еднакви идеи за развитието. Спортният сектор е важен, бил съм играч, знам, че можеш да кажеш и лошо за треньора, но знам какво е и да кажеш добро за треньора, това е много важно. При нас всичко е открито от първия ден, всичко си казваме директно. Няма никакви интриги нито при мен, нито при играчите“, завърши Младен Кръстаич.

Финансовият благодетел на ЦСКА 1948 също коментира изказването на националния селекционер на България Младен Кръстаич относно налагането на родни футболисти в българското първенство.

Найденов предложи на сърбина да поеме Босна и Херцеговина с оглед загубата с 0:5 от Португалия. Найденов е сред критиците на Крустаич и често излиза с постове срещу него. ЦСКА 1948 е сред отборите, които налагат най-много българи.

Ето какво написа Цветомир Найденов във Фейсбук: "Бибка, май е време да поемеш Босна и Херцеговина, малко да ги подмладиш и тях, че като гледам Дядо Роналдо какво им причинява за първите 45 минути. В първенството на Босна и Херцеговина играят предимно местни играчи!"

Президентът на БПФЛ Атанас Караиванов също взе отношение по повод думите на Младен Кръстаич по време на пресконференцията преди двубоя срещу Албания тази вечер.

Ето позицията на Атанас Караиванов след оценката на Кръстаич:

„Договорът на Младен Кръстаич като национален селекционер на България трябва да бъде прекратен веднага след тази пресконференция. Той няма нито реални, нито морални правомощия да дава оценка на футболното първенство на нашата страна. Мога да го уверя, че, по редица критерии, нивото на първа футболна лига е по-високо от това в Сърбия и Хърватия, които служителят на БФС ни дава за пример.

Вместо да си подаде оставката, след позорната загуба от Литва в събота в центъра на София, днес Кръстаич реши да „закрива българското първенство“ от Албания. Балканска война… Колко чужденци ще играят в отборите на ЦСКА, Левски, Лудогорец или Ботев Враца, няма как да се решава от човек, който през последните месеци с всеки мач ни убеждаваше, че не разбира нищо от футбол. Националният ни отбор никога не е играл толкова слабо и объркано, изборът на титулярен състав, тактика и смени никога не са били толкова пародийни. Жалко за момчетата, които са в безизходица.

В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30% от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига.

Проблем на нашите момчета е да се преборят за титулярните си места. Клубният футбол на Стария континент отдавна не се дели на „местни и чужденци“. Човекът, който полага неистови усилия да закрие националния ни отбор, днес ни заплаши, че има опасност да закрием първенството. Имам много приятели сърби, включително и във футбола, с които съм работил заедно. Подобен екземпляр не бях срещал“.

„Като президент на БПФЛ очаквам реакция на Борислав Михайлов и ИК на БФС и освобождаването на Кръстаич, каквото е и желанието на цялата футболна общественост у нас и феновете на футбола“.