Високо, високо, високо: Бензинът и дизелът пак скочиха

На 31 декември 2022 г. беше последният, в който потребителите имаха право да се възползват от отстъпката от 25 стотинки за литър

Новини
19:12 - 29 Януари 2023
4978
Високо, високо, високо: Бензинът и дизелът пак скочиха

Цената на бензина и дизела се е вдигнала с няколко стотинки. На големите столични бензиностанции цената за литър бензин А95 варира от 2,57 лв. до 2,74 лв. За литър дизел цената достига от 2,91 лв. до 3,08 лв.

На 31 декември 2022 г. беше последният, в който потребителите имаха право да се възползват от отстъпката от 25 стотинки за литър бензин или дизел. На 7 януари 2023 г. цената за литър бензин А95 беше от 2,61 лв. до 2,66 лв., а на литър дизел от 2,95 лв. до 3 лв.

На 10 януари на извънредна пресконференция от ГЕРБ призоваха служебното правителство да извърши спешна проверка на цените на горивата и определиха като най-важната тема за българското общество темата за компенсациите на бензина и дизела, а на 12 януари, след дълъг дебат народните представители приеха Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. 

Всички компании, които преработват руски петрол ще трябва да правят отчисления за Фонд „Енергийна сигурност“. От него ще се дават компенсации на домакинствата и бизнеса.

Законопроектът въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива, тъй като те са един от двигателите на инфлацията в страната. С документа се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските. Сумата на компенсациите ще се определя ежемесечно по заложената формула в законопроекта и тази задача е отредена на министъра на икономиката. Преди законопроекта да влезе в сила трябва да мине нотификация в ЕС.