Висшата лига озаптява футболните привърженици

Въвеждат сурови наказания за „антисоциално поведение“ по трибуните

Спорт
17:55 - 25 Юли 2022
2168
Висшата лига озаптява футболните привърженици

Английската Висша лига и Професионалната футболна лига въведоха по-строги наказания за нахлуване на терена от страна на привърженици и употреба на факли, димки и друг вид пиротехника по трибуните.

В края на миналия сезон случаите на нахлувания зачестиха значително и се забелязваха на стадионите на отбори, празнуващи трофеи, изкачили ниво или заслужили оцеляване. Висшата лига и Футболната лига реагираха на това, тъй като се стигна и до инциденти - нападателят Били Шарп от Шефилд Юнайтед бе ударен от фен на Нотингам Форест.

Димките и пиротехниката доскоро се срещаха рядко в Англия, но напоследък случаите зачестиха и в местния футбол. 

Лигата и ФА съобщават, че от началото на новия сезон "всички идентифицирани нарушители ще бъдат докладвани от клубовете на полицията и на съдебните власти, което може да доведе до

образуването на криминално досие, което пък може да влияе върху професионалния живот, а освен това може да завърши и с лишаване от свобода".

"Всеки, който влезе на терена или използва пиротехника, ще получава постоянна забрана за посещение на стадиона. Наказанията могат да бъдат прилагани и срещу придружаващи родители или настойници на непълнолетни, участващи в тези дейности", пише още в съобщението.

Лигата и ФА добавят, че съвместно с полицията и Кралската прокуратура ще опитат да направят наказателното преследване "отговор по подразбиране". Двете организации също така работят със социалните мрежи за намиране на начин за бързо скриване на видео публикации с използване на пиротехника и нахлуване на фенове.

"Увеличаването на антисоциалното поведение по стадионите в края на миналия сезон бе крайно неприемливо и постави под риск безопасността на хиляди хора.

Заедно с Футболната лига въвеждаме нови мерки и по-сурови наказания за началото на новия сезон. Искаме да изпратим ясно послание, че няма да толерираме нелегално и опасно поведение", казва изпълнителният директор на ФА Марк Бълингам.

Новите правила са подкрепени от Съюза на футболните фенове (ФСА).

"Често ни търсят привърженици, които са идентифицирани след нахлуване на терен или използване на пиротехника на трибуните. Без изключение, всеки един се е разкаял. За закона няма значение дали си имал добри намерения. Пирото и нахлуванията просто са нелегални", твърди председателят на ФСА Кевин Майлс.