Висшата лига решава дали да има мачове заради смъртта на кралицата

Спорт
13:18 - 09 Септември 2022
1760
Висшата лига решава дали да има мачове заради смъртта на кралицата

Британското правителство няма да възспре провеждането на футболните мачове от предстоящия кръг в английския елит, като ще остави финалното решение по казуса на ръководството на Премиър лийг.

Това стана ясно от част от изявлението на кабинета на правителството, озаглавено: “Насоки за периода на национален траур”.

Както е известно, има голяма вероятност местните футболни мачове от предстоящия уикенд да бъдат отложени заради 10-дневния национален траур във връзка с вчерашната кончина на кралица Елизабет Втора.

“Решението дали спортните събития да се провеждат зависи от организаторите на състезанията. Организаторите могат да пожелаят да обмислят употребата на черни ленти и на минута мълчание преди изиграването на мачовете”, се казва в изявлението, цитирано от местните медии. В него също така се предлага да бъдат отложени мачовете в деня на погребението, който най-вероятно ще бъде на 19 септември.

“Като знак на уважение, те могат да пожелаят да отменят или отложат събития в деня на държавното погребение. Те не са задължени да го направят и това изцяло зависи от индивидуалните организации. Ако са планирани спортни събития в деня на държавния траур, организациите биха могли да поискат да променят часовете на събитието, за да не съвпаднат с тези на погребението и съпътстващите прояви”.

По този въпрос Премиър лийг днес има насрочена среща за 13:00 часа българско време. Вече бяха отложени редица спортни събития на Острова, като днешни мачове от Чемпиъншип и Лига 2, конните надбягвания, днешните етапи от провеждащите се голф турнир PGA Championship и колоездачната Обиколка на Великобритания.