Вижте как македонците се гаврят с историята

Свят
08:00 - 01 Декември 2020
9174
Вижте как македонците се гаврят с историята

Табела в манастира Св. Никола, в село Прилепец, Прилепско, се превърна в истинска сензация в социалните мрежи. Вижда се как фалшификатори на история са заличили думата "български" и са написали "македонски" там, където се изреждат благодетелите на храма, закупили земя за негово ползване.
 
Правото на хората в Северна Македония свободно да се самоопределят както решат, както и да наричат родния си език както искат, не означава че имат право да подменят исторически обекти, на които пише "българи" и "български народ", ядосват се с право хиляди нашенци в коментарите си.
 
В ход е дори подписка правителството на РСМ да възобнови всички табели с подменени надписи в техния оригинален вид, каквито са ги направили и сложили техните автори през съответната епоха.

В XIX век Прилепец е изцяло българско село в Прилепска кааза на Османската империя. Църквата „Свети Никола“ е от 1872 година. Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) от 1900 година Прилѣпецъ има 140 жители, всички българи християни. Според последното преброяване в Македония в селото днес живеят 9 души.