Вижте какви големи концерти и фестивали ще има у нас през 2023 г.

Първото голямо избухване на открито ще бъде с вкус на класически пънк на 8 май

Новини
09:48 - 09 Януари 2023
3635
Вижте какви големи концерти и фестивали ще има у нас през 2023 г.

По всичко личи, че 2023 г. ще е силно емоционална за феновете на концертите на живо. Едва започнала, а вече знаем, че ни чакат големи събития. Затова събрахме на едно място известните към момента концерти в зала и на открито, и фестивали през предстоящите 12 месеца.

Започваме годината с пристигането на Eagle Eye Cherry на 4 март. Концертът на артиста, озвучил предното десетилетие със „Save Tonight“, „Falling in Love Again“, „Are You Still Having Fun?“, „Long Way Around“, „Feels So Right“, „Skull Tattoo“ и „Don’t Give Up“ ще се състои в Event Center Pirotska 5 в София (бившият клуб Music Jam). На 27 януари Eagle Eye Cherry пуска и новия си албум, част от който ще може да чуем у нас съвсем скоро. Билети за концерта са на цени 55 и 70 лв.

На 7 март за пръв път у нас пристига ексцентричното арт-рок трио, което подлуди Америка и целия свят – Palaye Royale. Концертът им ще бъде в клуб Joy Station, а музикантите водят със себе си съпорт бандата Yonaka. Гостуването им е част от турнето по представянето на новия албум Fever Dream, което стартира в края на месеца. Билетите за шоуто в София са на цена 50 лв.

В края на март предстои грандиозно, симфонично-рок събитие – Концертът за група и оркестър на Джон Лорд с музиката на Deep Purple. У нас пристига супер група от звезди – Брус Дикинсън (Iron Maiden), Таня О’Калахан (Whitesnake), Джон О`Хара (Jethro Tull), Кайтнер Сет Дока – китара (Ian Paice Band), Бернхард Велц – барабани(Ian Paice), които ще излязат на сцената на зала 1 на НДК на 18 и 19 март под съпровода на Симфоничния оркестър на Cantus Firmus и диригентството на Пол Ман. Концертите ще отпразнува приноса на маестро Джон Лорд като забележителен оркестров и рок композитор. Билетите са на цени между 90 и 200 лв, а деца под 7 години влизат безплатно.

Април започва с нова българска музика и дългоочаквания концерт на Jeremy? в зала 1 на НДК на 4 април, на който ще представят новия си албум. Бандата ни кара отдавна да тръпнем в очакване за тази продукция, а всеки който иска да я чуе на живо за пръв път може да се сдобие с билети на цени между 35 и 60 лв.

Резервирайте 25 април за италианската легенда Ерос Рамацоти. Световната му обиколка Battito Infinito ще мине и през столичната „Арена София“ (бившата Арена Армеец), където ще представи едноименния си нов албум, написан по време на пандемията. Билетите са на цени от 66 до 140 лв.

Първото голямо избухване на открито ще бъде с вкус на класически пънк на 8 май, когато сцената на столичния Колодрум (Арена София) рискува да бъде разрушена от The Exploited. Британските ветерани пристигат за 10-я рожден ден на култовия The Wrong Bar, а към програмата ще се присъединят и няколко български банди, които предстои да бъдат обявени. Билетите са на цена 40 лв.

Десет дни по-късно, на 18 май, отново на Колодрума, феновете ще имат възможност да отпразнуват 40-тата годишнина на W.A.S.P. лично с Блеки Лоулес и бандата му. Билетите са в продажба на цена 65 лв.

Може би най-големият рок концерт за годината, а и в последните няколко години у нас, предстои на 26 май. Възродените Pantera, които не се бяха събирали от 20 години, пристигат за концерт в Арена София (бившата Арена Армеец), а билетите на цени между 80 и 200 лв. вървят бързо. Една от най-великите метъл банди идва в състав Фил Анселмо (вокали, оригинален член), Рекс Браун (бас, оригинален член), Зак Уайлд (китара) и Чарли Бенанте от Anthrax (барабани). Дори не можем да си представим каква касапница са ни подготвили!

Градусът на рок страстите няма да намалее и през юни. На 12 юни, след няколко отлагания, у нас пристига супер групата Hollywood Vampires. Джони Деп, Алис Купър и Джо Пери, заедно с китариста Томи Хенриксен, ще свирят в Арена София (бившата Арена Армеец). Сетлистите на Hollywood Vampires включват парчета на The Who, Led Zeppelin, David Bowie и Motorhead, както и авторски парчета. Билетите са от 90 до 170 лв, като има и специални пакети, включващи лична среща с музикантите бекстейдж, чиято цена достига 1500 долара.

Юли ще стартира с Dubioza Kolektiv на столичния Колодрум. Лудите босненци, които са добре известни и много обичани у нас, ще изнесат самостоятелен концерт на 5 юли, а билетите са в продажба на цена от 48 лв.

Лятото по традиция е запазено време за големите фестивали, а след техния край, на 18 септември, в зала Арена София (бившата Арена Армеец) за пръв път у нас пристига Louis Tomlinson – един от вокалистите на One Direction. Гостуването му е част от турнето „Faith in the Future“. Билетите са на цени между 70 и 120лв.

Предстоящите големите фестивали все още са обвити в неизвестни, но не бихме си позволили да ги пропусне. Единственият, който към момента има обявен хедлайнер е Midalidare Rock In The Wine Valley 2023. Класическия рок маратон отново ще е три дни – от 30 юни до 2 юли, като ще стартира в първия ден с немските легенди Scorpions. В продажба са тридневни билети на цена от 140 лв, както и еднодневен за 30 юни (вечерта на Scorpions) – 95 лв.

Третото издание на Sofia Live Festival, единственият български фестивал, който беше селектиран в краткия списък с номинации за престижните European Festival Awards тази година, ще се проведе през юни. Предстои да бъдат обявени датите и артистите, които ще напълнят трите дни на събитието с музика.

През юли по традиция в София ще звучи джаз с един от най-успешните ни фестивали – A to JazZ. Към момента са известни само датите на провеждане на събитието – между 7 и 9 юли, на традиционното си място – поляните на Южен Парк зад хотел Хилтън. Артистите предстои да бъдат обявени.

Най-големият ни рок фестивал Hills of Rock Пловдив, както и новото му софийско издание все още нямат обявени дати и хедлайнери, но организаторите Fest Team обещават да се състоят и билетите на зелено вече са в продажба. За изданието на гребния канал в Пловдив тридневните пропуски са на цена 120 лв, а ако имате членство във Fest Team Club – 110 лв. За двудневното столично издание билетите са 99 лв, а с членство – 89 лв.

Същата е ситуацията и с вече утвърдения ARTE Feastival, който се провежда във Велинград. Артисти, дати и местоположение предстои да бъдат обявени, а билетите на зелено са по 110 лв, с членство във Fest Team Club – 88 лв за трите дни.