Вижте новите електробуси в София

Новини
13:39 - 22 Септември 2022
3040
Вижте новите електробуси в София

Чисто нови електробуси в София ще возят столичани при услугата "обществен транспорт при поискване". Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместник-кметът по транспорт Кристиан Кръстев представят новите електрически минибуси.

Електрическите минибуси са специално пригодени за предвижване в кварталите. Целта е градския транспорт да стане по-предпочитан от софиянци, като прави връзката им от кварталите до основните пътни артерии в града по-бърза. 

"Освен че са изцяло ново поколение, изцяло на електрическа енергия, ще бъдат зареждани на бързо зарядни станции на столичния електротранспорт, автобусите са пригодени за движение в кварталните улици", обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той присъства на старта на инициативата 22 септември - ден без автомобили, заедно със заместник-кмета по транспорт Кристиан Кръстев и заместник-посланичката на Дания Бригит Сара Кондруп-Палмквист.

Електробусите са 20-местни, с дължина до 6 метра. Разполагат и с рампа за колички, която е с грапава повърхност и издържа до 350 кг. Цената на услугата ще е 2,20 лева - с билет "60 плюс" от новата тарифна политика. Той ще позволява прекачвания в рамките на 60 минути.

"Идеята е чрез едно интерактивно мобилно приложение, което скоро ще можете да свалите чрез съответните магазини за приложения, да можете да заявите транспорт до дома си и да го използвате. След тестовия период и проучване на потребностите, услугата ще заработи в началото на следващата година, като тя ще бъде изключително достъпна и това е поредната мярка за по-екологичен транспорт", обясни Георгиев.

Талисманът на Деня без автомобили заедно с Йордан Йовчев и зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев на старта на веломаратонаСнимка: Велислав Николов

"Идеята е да направим маршрути, които са възможно най-близко до домовете на хората и чрез заявката, която те подават, да могат да достигнат до градската железница, метролиния 3, трамваите 5 и 7, както и до всички останали основни пътни артерии, където имаме градски транспорт като например обръщалото на "Тодор Каблешков", разказа Кръстев.

Това е една от мерките на Столичната община за по-екологичен и по-удобен градски транспорт. В следващите няколко месеца предстои да се проведат тестове в кварталите "Манастирски ливади", "Изток", "Запад" и "Бъкстон" с първите пет електрически минибуса, за да могат гражданите да заявят своите маршрути. Предстоят и обсъждания. 

Председателят на СОС Георги Георгиев, зам.-кметът Кръстев и зам.-посланичката на Дания Бригит Сара Кондруп-Палмквист дадоха старт на велошествие под наслов "Happy Biking - Healthy Living". В него се включиха десетки велоентусиасти, начело с Йордан Йовчев и Кристиан Кръстев.