Вкараха в съда делото за Суперлигата

Спорт
14:13 - 11 Юли 2022
2260
Вкараха в съда делото за Суперлигата

Съдът на Европейския съюз заседава днес по делото „Суперлига“ във футбола, което вдигна много прах в световния футбол. Съдът в Люксембург ще определи дали УЕФА има "монополна и господстваща" позиция във футболния свят, както обвиняват основателите на лигата Реал Мадрид, Ювентус и Барселона.

Въпросът, който се задава от месеци, е има ли място в европейския футбол за нова паралелна надпревара, организирана директно от клубовете, или този, който го направи, трябва да напусне УЕФА? Вероятно ще разберем отговора до края на годината, след световното първенство в Катар.

Съдът на ЕС ще преразгледа решението на испанския съдия Мануел Руис де Лара, което беше оспорено както от УЕФА, така и от Ла Лига. 15 съдии ще бъдат извикани, за да изслушат и разгледат мотивите на замесените страни: от една страна, трите клуба, които останаха верни на проекта за Суперлига, без да обявят, че се отказват от идеята за създаване на Суперлига, и от от друга страна цяла поредица от лиги и федерации, включително УЕФА, ЕКА и редица правителства, които водят кампании срещу проекта.

Самите институции на ЕС са против сформирането на Суперлигата и вече имахме възможност да чуем гласа им.

На 23 ноември Европейският парламент прие резолюция относно политиката на ЕС в областта на спорта, която изрично призовава за „европейски спортен модел, който признава необходимостта от силен ангажимент, интегриране на принципите на солидарност, устойчивост, приобщаване за всички, открита конкуренция, спортни заслуги и справедливост, така че е срещу сепаратистките състезания, които подкопават тези принципи и застрашават стабилността на цялата спортна екосистема."