ВКС реши окончателно: Евгени Крусев невинен за ремонта на "Графа"

Новини
16:54 - 27 Май 2022
1745
ВКС реши окончателно: Евгени Крусев невинен за ремонта на "Графа"

След окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на улица „Граф Игнатиев“, съобщиха от съда.

Днес тричленен състав на ВКС остави в сила решението Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Делото е образувано по касационен протест срещу въззивния акт на АСНС, с който е потвърдена присъда на Специализирания наказателен съд. С нея Евгени Крусев е признат за невиновен и оправдан по обвинението, че в периода 27.06.2018 – 05.12.2018 г. в качеството си на зам.-кмет на Столичната община, като възложител нарушил служебните си задължения, предприемайки действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка с цел да набави облага за „Джи Пи Груп“ АД и от това са настъпили значителни вреди последици за Столичната община (престъпление по чл. 282, ал. 2, пр. 1 и пр. 2 вр. ал. 1 от НК).

Така за трети път и на трета, последна инстанция, съдът оправда Крусев. Той бе обвинен, че от 27 юни 2018 до 5 декември 2018 като заместник-кмет на Столичната община и възложител, е нарушил служебните си задължения, като е предприел действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка. Целта, според прокуратурата, била да набави облага за "Джи Пи Груп" АД, от което са настъпили щети за Столичната община.