Владимир Путин празнува 70-годишен юбилей

Лидерът на Кремъл е подложен на толкова силен натиск, че няма настроение за празнуване

Новини
09:39 - 07 Октомври 2022
4036
Владимир Путин празнува 70-годишен юбилей

В Москва вървят плановете за отбелязването на 70-ия рожден ден на Владимир Путин, но лидерът на Кремъл е подложен на толкова силен натиск, че няма настроение за празнуване. Украйна съобщава за 400 квадратни километра освободена територия в Херсон. Британското разузнаване счита, че руските войски там са в опасно положение. Володимир Зеленски вече води кампания за създаване на трибунал за военни престъпления. 224-ият ден от войната накратко.

Украинската армия заяви, че в рамките на няколко дни е отвоювала стотици квадратни километри територия в Херсонска област в рамките на контраофанзивата си. От началото на октомври войските са освободили повече от 400 кв. км в региона в южната част на страната, заяви Наталия Хуменюк, говорителка на Южното военно командване на Украйна. От няколко дни Украйна съобщава за теренни успехи в окупираните от Русия райони в източната и южната част на страната, включително в Луганска област, която преди това беше почти изцяло контролирана от Русия.

Според британското разузнаване Русия е изправена пред стратегическа дилема при защитата си в Южна Украйна. Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени руските командири в момента, е нарастващата заплаха за стратегически важния град Нова Каховка в южния край на язовир Днепър, се казва в кратък доклад на британското министерство на отбраната. 

Руснаците се нуждаят в този регион от повредения път за снабдяване през Днепър, за да снабдяват собствените си войски от другата страна на реката. Изтеглянето на частите оттам би засилило отбраната на региона около областната столица Херсон, но политическата необходимост вероятно ще наложи да не се изтеглят, казват британците, цитирани от DPA.