Владимир Путин: Винаги ще победим Запада на фронта

Новини
22:26 - 08 Юли 2022
5427
Владимир Путин: Винаги ще победим Запада на фронта

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Русия едва е започнала военните си действия в Украйна и предизвика западните страни, подкрепящи Киев, да се опитат да победят Русия на бойното поле, предадоха световните агенции.

Говорейки на 7 юли вечерта на среща с лидерите на парламента, Путин обвини западните съюзници в подклаждане на военните действия, като подчерта, че “Западът иска да се бие с нас до последния украинец”.

Той нарече това трагедия за украинския народ, но добави: “Изглежда, че всичко върви в тази посока” и предупреди:
“Всички трябва да знаят, че като цяло ние все още не сме започнали нищо сериозно”, каза руският президент.

Путин подчерта, че виновникът за сегашните събития в Украйна е “същият този колективен Запад”.

“Казват ни, че сме започнали война в Донбас, в Украйна. Не, същият този колективен Запад я отприщи, като организира и подкрепи антиконституционния въоръжен преврат в Украйна през 2014 г., а след това насърчава и оправдава геноцида срещу хората в Донбас”, подчерта той и добави, че “същият този колективен Запад е прекият подбудител, виновникът за случващото се днес”.

Путин също директно предизвика западните съюзници, подкрепящи Украйна.

“Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Е, какво можете да кажете тук? Нека опитат”, каза Путин.
Путин обвини, че санкциите на Запада срещу Русия не са успели да постигнат целта си “да посеят разделение и раздори в нашето общество и да деморализират нашия народ”.

Той добави, че “опитите на колективния Запад да наложи своята версия на глобалния ред са обречени на провал”.

Но Путин също спомена възможността за преговори, като каза: “Ние не отхвърляме мирните преговори. Но тези, които ги отхвърлят, трябва да знаят, че колкото по-напред върви (войната), толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас.”

Това беше първото споменаване на дипломация от много седмици след многократните изявления от Москва, че преговорите с Киев са се провалили напълно, коментират мнозинството от международните наблюдатели.

Позицията, заявена от Владимир Путин, бе продължена в петък от външния министър на Русия Сергей Лавров в кулоарите на срещата на първите дипломати на страните от Г-20 на индонезийския остров Бали.

“Ако Западът не иска преговори, а задължителна победа на Украйна над Русия на бойното поле, тъй като се изказват и двете мнения, тогава вероятно няма за какво да се говори със Запада. Защото с тези подходи той не позволява на Украйна да премине към мирния процес”, каза Лавров.

Според него западните държави, напротив, принуждават Украйна да вземе оръжията им и да ги използва за “бомбардиране на градове, унищожаване на цивилното население”.