Владимир Зеленски разпусна Върховната рада

Новоизбраният президент на Украйна призова правителството „да освободи място за бъдещите поколения”

Новини
12:16 - 20 Май 2019
1577
Владимир Зеленски разпусна Върховната рада

Встъпилият в длъжност президент на Украйна Владимир Зеленски разпусна Върховната рада и обяви провеждането на предсрочни избори в страната, предава кореспондент на информационната агенция УНИАН.

Съответното Зеленски обяви след инаугурацията си, която се състоя на тържествено заседание на парламента. „Разпускам осмия състав на Върховната рада. Слава на Украйна!“, привежда агенцията думите на новия украински президент.

Припомня се, че по-рано в медиите изтече проектоуказ на Зеленски за разпускане на парламента и насрочване на нови, предсрочни избори в страната.

Стана ясно също, че министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак подава оставка от заемания пост след призив на Зеленски от трибуната във Върховната рада.

На церемонията по встъпването си в длъжност новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски заяви, че за членовете на правителството в Киев в настъпило време „да вземат тефтерите и химикалите си, за да освободят място за бъдещите поколения“, цитира думите му руската информационна агенция TACC.

На церемонията по встъпването си в длъжност, Зеленски призова от трибуната във Върховната рада за оставките на директора на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, на главния прокурор Юрий Луценко, както и тази на министъра на отбраната Степан Полторак. Последният вече внесе молбата си за освобождаване от поста.