Владислав Панев: ГЕРБ говорят едно, а правят друго

Не съм оптимист, но трябва да положим всички усилия, за да има реформаторско правителство, заяви съпредседателят на ДБ

Новини
18:13 - 09 Януари 2023
1945
Владислав Панев: ГЕРБ говорят едно, а правят друго

От предизборната кампания насам говорим, че едно правителство, за да има смисъл, трябва да бъде реформаторско, каза в предаването "Лице в лице" съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев по повод твърденията от ГЕРБ, че биха подкрепили правителство на ДБ, ако президентът им връчи третия мандат за съставяне на кабинет.

ГЕРБ говорят различни неща всеки ден, така че няма смисъл да коментираме думите им, а трябва да гледаме действията им. Днес например, не се появиха на извънредното заседание на Общинския съвет, на което трябваше да бъде попречено Георги Гергов да получи пълен контрол върху Пловдивския панаир. Това е ясно действие на ГЕРБ, заяви Панев.

Ако получим мандата, трябва да седнем на масата на преговорите в Народното събрание и да видим как ГЕРБ се отнасят към приоритетите ни. Да видим, например, как се отнасят към реформа за ограничаване на властта на главния прокурор. Поне към момента не виждам да има реформаторско настроено мнозинство. Не съм оптимист, но трябва да положим всички усилия, за да има реформаторско правителство в рамките на този парламента, защото иначе губим ценно време, подчерта съпредседателят на ДБ.

По думите му договореното в момента за България в Плана за възстановяване и устойчивост не означава, че трябва да затворим въглищните централи, а да намалим емисиите с 40% спрямо 2019 г.

Според мен централите в Гълъбово и Димитровград трябваше и досега да бъдат затворени, защото те са опасни за здравето. Очаквам до 2026 г. пазарната конюнктура да е съвсем различна. Сигурно можем да преговорим условията за 40-те процента, но трябва да предложим нещо. Според мен това трябва да е затваряме на най-замърсяващите централи, както и да инвестираме повече в зелена енергия. Тенденциите са ясни, въпросът е да инвестираме в електропреносни системи и в съхранение на енергия, така че частният интерес да направи така, че в България да се произвежда електроенергия на конкуретни цени. Ако си "заровим главата в пясъка" и не правим нищо, само след 5 г. ще започнем да внасяме ток от Гърция, защото те ще са си свършили работата, а ние ще "чакаме Годо", каза още Владислав Панев.