Владо Николов: Нямам идея как това вещество е попаднало в мен!

През 2020-а ми се обадиха от Антидопинговата комисия, че има проблем с пробата ми, сподели бившият капитан на националния ни отбор по волейбол

Топ
14:18 - 10 Октомври 2023
5040
Владо Николов: Нямам идея как това вещество е попаднало в мен!

"Действително през 2020 година ми се обадиха от Антидопинговата централа в България, че имам проблем с моята проба от Лондон 2012. Останах изумен! Аз нямам никакво обяснение! Ходих през 2020 година до Швейцария, за отваряне на втората проба и се оказа, че и в нея има минимално наличие на някакъв препарат, който не трябва да е там. И е в забранения списък на УАДА", заяви спипаният с допинг Владимир Николов.

"Как е попаднало това вещество? Нямам представа и защо ми се обадиха през 2020 година, за проба от 2012 година? Информация е публична и не знам защо се тиражира от нашите медии сега”, попита още Николов.

Бившият капитан на националния отбор по волейбол е уличен в употреба на допинг на Олимпийските игри в Лондон 2012. Това става ясно от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария.

Решението по жалбата на МОК срещу българския състезател е от октомври 2020 г., но се появи на сайта на CAS едва вчера. В България пък никога не е отваряна дума за такъв случай, макар в документа да се вижда, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация (БФВ).

От изложението по делото става ясно, че пробата на Николов е взета на 29 юли 2012 г. (б. а. - след първия мач на нашите национали, спечелен с 3:0 гейма срещу домакина Великобритания).

Първоначалният анализ е извършен в акредитираната лаборатория на световната антидопингова агенция (WADA) в Лондон чрез "наличните тогава методи", като в онзи момент резултатът от нея е бил отрицателен за забранени вещества.