Влакове няма, но БДЖ се размечта да махне хартиените билети

Железниците са готови да хвърлят 16 милиона лева за пореден съмнителен проект

Новини
13:26 - 09 Май 2024
1246
Влакове няма, но БДЖ се размечта да махне хартиените билети

След като закупи нови полски влакове за над 300 милиона лева и вдигна цената на билетите, малко след като в България стана възможно навлизането на частни пътнически влакове, БДЖ продължава по пътя на модернизацията с идея да премахне хартиените билети.

От държавните железници коментират, че това е адекватна стъпка, която има за цел да улесни пътниците, да премахне тоновете ненужна хартия и да следва европейския пример.

„Още през месец март ние въведохме експериментално електронно издаване на билети във влак от превозния персонал чрез PDA устройства, като първоначално услугата се извършваше пробно единствено по направленията София - Враца - Видин и София - Враца - Лом. По време на тестовия период бяха отстранени всички нередности, свързани с мобилната връзка и други възникнали грешки по време на работата на устройствата“, заявиха от Българските държавни железници.

Хартиените билети може да останат в историята, но срещу сумата от 15,8 милиона лева

След вдигането на цената на билетите с 20% (60% нагоре за късите дестинации), държавните железници обявиха търг за

премахването на хартиените билети с прогнозна стойност 15,8 милиона лева без ДДС.

„Сумата от 15,8 милиона лева пък идва след пазарни консултации с бизнеса и след неуспешен търг за същото, обявен миналата година, при който сумата беше тройно по-ниска - 4,7 милиона лева“, пише „Капитал“.

Към днешна дата закупуването на билет за влак може да се плати с банкова карта само на няколко каси в гарите или да се купи онлайн (няколко часа по-рано!) от сайта на дружеството, но не и да се ползва чрез мобилния телефон.

Електронните нововъведения предвиждат още системата да се интегрира с  билетоиздаващи системи за всички видове транспорт, както в България, така и зад граница.

Следва да припомни, че не толкова отдавна БДЖ закупи автомати за издаване на билети в гарите, които така и не проработиха и все още стоят като паметник на човешката глупост.