Влаковете пътуват, но питат къде отивате

Без промяна в разписанието засега

Новини
20:24 - 20 Март 2020
2263
Влаковете пътуват, но питат къде отивате

Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си, съобщават от компанията.

Единствената промяна в движението на влакове на този етап е свързана с ограничението на достъпа до град Банско, като всички влакове, които пътуват по маршрута Септември-Добринище-Септември, не спират на гара Банско, а два крайградски пътнически влака по маршрута Разлог-Добринище-Разлог няма да се движат до обявяване на края на карантината.

Клиентите на БДЖ, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда. Тази мярка ще се изпълнява във връзка с новите указания в заповед на министъра на здравеопазването за предпазване от разпространението на коронавирус.

По-рано днес министърът на здравеопазването разпореди на входовете на областните градове да бъдат изградени пропускателни пунктове, през които ще могат да преминават само хора, които пътуват по работа, по медицински причини или се предвижват към дома си или постоянни си адрес. Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Хората, на които се налага да пътуват до друг областен център, ще трябва да предоставят бележка от работодател, болничен документ или документ, с който се удостоверява постоянният им адрес, или адресът им на пребиваване.

Гражданите ще имат до 48 часа, за да си набавят необходимите документи. Поради въвеждането на мярката в петък следобед министър Маринов обеща, че може да бъде въведен и допълнителен гратисен период.

БДЖ информира своите клиенти да закупуват билети само при неотложност на своето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

Актуална информация за движението на влаковете клиентите на БДЖ могат да получат от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството (www.bdz.bg) и на националния информационен телефон 0700 10 200.