Властта инспектира Перник на годишнината от земетресението (Репортаж)

14:00 - 22 Май 2020
3068
Властта инспектира Перник на годишнината от земетресението (Репортаж)

Премиерът Бойко Борисов отново посети извънредно Перник – навръх годишнината от голямото земетресение.

В компанията на кмета на града Станислав Владимиров, министъра на финансите Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, премиерът инспектира няколко обекта в града, като естествено най-много внимание беше обърнато на подмяната на водопровода.

Кметът Владимиров показа на премиера Борисов какво е свършено за пернишкия квартал "Църква". Подменена е цялата водопроводна инфраструктура. Владимиров посочи, че по основната улица на квартала е имало много течове.

„Цялата улица беше лейка“, оплака се кметът.

„Тази тръба е на 60-70 години“, каза зам.-министър Нанков и показа парче тръба.

Владимиров увери премиера, че ще бъде подменена голяма част от канализацията на града. Кметът похвали фирмата изпълнител.

„Много чисто работят, сериозни фирми“.

Борисов се поинтересува и как върви водопровода от Белмекен и дали е давал аварии.

„Въпреки, че беше много критикуван, факт е, че този водопровод дава в момента вода на 30 000 души“, каза кмета Владимиров.

"75% са загубите на ВиК-Перник. С ремонтите се надявам да ги свалим на 45%”, заяви кметът на  Перник. По думите му нощният режим на водата в Перник се запазва засега, за да няма щети.

Колата на премиера мина и през новото кръгово в кв. Изток, като то бе похвалено от министър Горанов. След това бяха инспектирани и дейностите по подмяна на водопровода в най-големия пернишки квартал.

Борисов заговори един от работниците, който го поздрави и каза, че чакат валяците и всичко е под контрол. Премиерът попита друг работник колко издържа тръбата. Отговориха му, че издържа 50 години.

„Много е хубав Перник, чист е градът, свети, много съм доволна. Продължавайте така с господин Бойко Борисов“, каза на кмета Владимиров жена от спирката в квартала.

„Правим 4 лота в целия град, с довеждащи водопроводи“, каза Владимиров.

„Ако всеки през годините е правил по един лот сега да е направено“, коментира Борисов.

Владимиров спомена и велоалеята на Перник, която също е важна за дългия ни град и че много хора вече карат колела.

Станислав Владимиров припомни и за питането си за рушащия се надлез „Иван Вазов“, който в момента се ремонтира. „Ти питаш, за да се свърши работа, а някои питат, за да се покажат пред телевизора, че ме питат“, коментира Бойко Борисов.

След надлеза колата на Бойко Борисов се отправи към новия пътен възел „Марина бара“, спешно завършен преди дни, за да поеме част от трафика на затворения за ремонт надлез „Иван Вазов”. Там премиерът бе посрещнат от областния управител Емил Костадинов. Двамата размениха няколко думи. Борисов попита:

„Още пари искате ли?“

Областният управител на Перник Емил Костадинов посращна гостите на наскоро завършения пътен възел "Марина Бара"

СНИМКИ: ЗаПерник

„Това е областният управител на Перник. Кметът и областният управител са врагове,“ каза Борисов, искайки да подчертае колко добре работят двамата за града.

„Той е добър човек“, каза Владимиров за колегата си Емил Костадинов.

Бойко Борисов забеляза и че градът е окосен.

Колата на премиера мина и през новата ул. „Граово“. „Хората се сърдят, че е много хубав пътя и сме сложили полегнали полицаи. Няма начин. Още от първия ден започнаха дрифтове“, коментира Владимиров. Той обясни на Борисов, че цялата улица е била река и всичко отивало към сградата на полицията.

Премиерската визита в Перник се случи в деня на годишнината от мощното земетресение. На 22 май 2012 г. през нощта градът и околните селища бяха събудени от едно от  най-мощните земетресения у нас през последните 70 години. Трусът бе с магнитуд 5,8 по Рихтер, последван от серия силни вторични трусове. Гръцкият сеизмологичен център отчете 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално го отчете като трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер. Земният трус бе усетен почти в цяла България, усетиха го и в Гърция, в Македония и в Сърбия. Земетресението предизвика разрушения и нанесе щети за милиони левове. Споменът от преживяното все още е жив.

Заради извънредната епидемична обстановка тази година няма да бъде раздаван курбан. Молебен ще има и в епицентъра на труса - село Дивотино.