Властта призна: Ескалацията в Близкия Изток застрашава и нас (СНИМКИ)

Политика
12:55 - 09 Януари 2020
3093
Властта призна: Ескалацията в Близкия Изток застрашава и нас (СНИМКИ)

След двучасово заседание на Консултативен съвет по национална сигурност властта излезе с 5 препоръки във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток.

„В съвременния глобализиран свят всеки акт на агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб“, призна президентът Румен Радев.

На съвета този път пристигнаха всички поканени, включително премиерът Бойко Борисов, който друг път се е случвало и да отсъства. 

Радев обяви, че участниците в заседанието са се обединили около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в региона, но и навсякъде. А основната цел на всяка държава трябва да е намиране на мирен изход с дипломатически средства.  В тази връзка държавният глава посочи пет препоръки, около които властта е на едно мнение. 

На първо място – да се поддържа национална позиция в контекстна на усложнената среда с акцент върху деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с ползване на дипломатически средства.

Освен това президентът поиска от службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да следят всички процеси с потенциал да генерират рискове и заплахи за националната сигурност.

На Външно министерство пък се възлага да поддържа постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, и при необходимост да им дава препоръки за тяхната сигурност.

Министерството на отбрана от своя страна трябва да предприеме съответните мерки за осигуряване на безопасността на българските военослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

На пето място Румен Радев посочи, че при промяна на обстановката трябва да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и критичната инфраструктура на страната.

Снимки: Агнес Методиева, Lupa.bg