ВМРО-ДПМНЕ: Скопие да приеме 2 декларации по спора със София

Собранието ще осъди позициите от меморандума на България до страните в ЕС

Новини
09:26 - 13 Ноември 2020
1668
ВМРО-ДПМНЕ: Скопие да приеме 2 декларации по спора със София

Искаме за спора с България да се разговаря в парламента, заяви председателят на парламентарната комисия за външните работи и бивш външен министър Антонио Милошоски от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, пише вестник "Нова Македония".

Извън парламентарната практика е поканени министри да избягват да дойдат да отговарят на въпроси от съществено значение от национална гледна точка и от гледна точка на европейската интеграция, каза той. Милошоски добави, че депутатите от управляващото мнозинство пречат на това комисията по външната политика да бъде ефикасна институция, предаде БТА.

ВМРО-ДПМНЕ ще предложи информацията за македонско-българските отношения в контекста на меморандума от София и опасността от блокада на преговорите с ЕС да бъде точка в дневния ред на заседание на парламента.

Тази точка ще съдържа и две предложения за декларации. Едното е Собранието да осъди позициите, съдържащи се в меморандума на Република България, изпратен до членките на ЕС в контекста на разширяването на македонските евроинтеграции като противоречащи на устава на ООН, една от целите в който е развиване на приятелски отношения между нациите на основата на принципа на зачитане и равни права на самоопределение на народите.

Второто предложение е Собранието да изпрати призив до всички страни членки на ЕС, до Европейската комисия и Европейския парламент да вземат безусловно решение за започване на преговорите със свикване на първата междуправителствена конференция РСМ - ЕС.

"Надяваме се че депутатите от парламентарното мнозинство ще видят значението на тази информация, коректността и на предложените декларации и че те ще бъдат подкрепени от по-широко надпартийно мнозинство, както впрочем се вижда в парламента на съседна България, където има надпартийно мнозинство за много противоречиви теми, добавя Милошоски.

"Полагаме усилия и ще направим всичко до последния момент от наша страна да се намери решение, но разбира се, има неща, за които не се преговаря никъде по света, и у нас също. Нашата идентичност, нашият македонски език са наше чувство, наше право. Държавите не преговарят за такива неща." Това изявление на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев определя позициите на македонската страна в разговорите с България, които трябва да приключат преди вторник, 17 ноември, когато трябва да се състои Съветът на външните министри на ЕС и се очаква решение дали и кога страната ще започне преговорите с ЕС, пише "Независен весник".

Заев още веднъж каза, че е възможно да не се постигне решение и междуправителствената конференция с ЕС да не се състои. Той добави, че по този въпрос не бива да се политиканства и над всичко трябва да бъде интересът на държавата. "Безотговорно би било да направим нещо, което ще постави под въпрос процеса на разговорите, тоест което ще предизвика неприятни ситуации или основи за непостигане на договор", каза той.

Министърът на външните работи Буяр Османи на свой ред заяви, че разговорите продължават и не може да предвиди какъв ще е резултатът. "Въпросът е много комплексен и чувствителен, а времето е много малко.Нашият подход е да работим до последната минута, за да аргументираме нашата гледна точка по тези въпроси, да сближим различните очаквания. Моето чувство е, че връщането на доверието в Договора за добросъседство е единственият инструмент и гаранция за превъзмогване на всички различия", подчерта Османи.

Междувременно ЕК съобщи, че не се отказва от започването на преговори с Република Северна Македония, пише "Независен". ЕК остава на позицията, че двете страни трябва да намерят компромис и могат да превъзмогнат разногласията.

·