ВМРО издигат свой кандидат за кмет на София през септември

Войводите се жалват пред ВАС, че не могат да участват в сформирането на ОИК-овете

Политика
13:42 - 14 Август 2019
3176
ВМРО издигат свой кандидат за кмет на София през септември

ВМРО обжалва пред Върховния административен съд решение на ЦИК. Войводите се жалват, че не им е дадено право да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии /ОИК/, които се полагат по квота от евроизборите.

Решението от 9 август на Комисията е взето с гласовете на членовете ѝ от квотата на БСП и ДПС.

„Надяваме се ВАС да бъде обективен и да направи така, че да се спази законът, което не беше направено от страна на ЦИК”, заяви пред БНР организационният секретар на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов.

Народният представител обясни, че не било важно дали ВМРО ще има представители в ОИК, а да се спази законът.

Ангелов предположи, че добрият резултат на ВМРО на изборите за Европейски парламент вероятно е притеснил БСП и ДПС.

Ангелов е категоричен, че трябва да се прави разлика между участието на ВМРО в коалиция „Обединени патриоти” и самостоятелно явяване на партията на избори. Според него шансовете на ВМРО да спечели общински кметове на предстоящите местни избори притесняват и леви, и десни. Той уточни, че партията им има ограничение за коалиране единствено с партии на етническа основа - като "Евророма" и ДПС.

Депутатът разкри, че войводите вече имат готовност да издигнат свой кандидат за кмет на София, обсъждали се няколко  имена. Кандидатите за местния вот ще бъдат ясни в началото на септември.