ВМРО предлага: 4 години затвор за политик, който обижда

Идеята за измененията в НК е базирана на предизборната кампания за Евроизбори 2019

Политика
13:21 - 15 Май 2019
2202
ВМРО предлага: 4 години затвор за политик, който обижда

След промяната на режима за "неизбежната отбрана", депутатите от ВМРО решиха да затегнат този за нанасяне на обида в Наказателния кодекс. От партията пак предлагат изменения в НК, като този път те са насочени към заемащите високи държавни постове.

"Воеводите" искат до четири години затвор за хули, клевета, разпространяване на фалшиви новини и пр. по адрес на политически опонент. Под "ударите на закона", според тях, трябва да попадат: народните представители, премиер, вицепремиери, министри, евродепутати, еврокомисари, председателите на партии, минали 1% на избори (следователно получаващи държавни субсидии), или техните заместници.


Това обявиха съвместно народните представители Искрен Веселинов, Александър Сабанов, Милен Михов, Александър Сиди и Красимир Богданов. 


От изявлението стана ясно и че идеята за измененията е базирана на предизборната кампания за евроизбори 2019:

"Все по-често в публичните прояви на различни политици няма представяне на платформи и идеи, но за сметка на това те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици, представяне на неверни твърдения за дейността им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на позорящи личността твърдения, които не отговарят на истината."

Солидната финансова санкция пък била съобразена с високите заплати на изброените горе категории лица.