ВМС: Няма заплаха в Черно море

Участниците в учението “Бриз 2023” са предупредени да бъдат особено внимателни по време на плаванията

Новини
12:50 - 15 Октомври 2023
2212
ВМС: Няма заплаха в Черно море

Няма увеличаване на заплахите в Черно море или промяна в обстановката – това заявиха във Варна командирът на ВМС контрадамирал Кирил Михайлов и флотилен адмирал Велко Велков. Те ръководят националното военноморско учение “Бриз 2023”, което е отворено и за чуждестранни военноморски сили. Тази година се включиха представители на 13 държави и 26 държавни, неправителствени и частни организации, съобщава БНТ.

Контраадмирал Михайлов подчерта, че учението не е насочено към нито една държава в Черно море, не е планирано и изпращане на кораби в зоната на конфликта в Израел. Според флотилен адмирал Велков, няма промяна в рисковете и заплахите в Черно море – към момента те идват от дронове с изгубен контрол и от плаващи мини.

Участниците в учението “Бриз 2023” са предупредени да бъдат особено внимателни по време на плаванията. Корабите и вертолетите излизат на море от понеделник, а в петък е денят за демонстрации. Тази година той ще се проведе в авиобаза “Чайка” и по време на учението ще бъде направена годишната оценка на нашата Морска тактическа група за специални операции.