Внимание: Ало измамниците ни щавят с изкуствен интелект

Генерирането на фалшив глас може да бъде от 30 секунди до 2 минути

Новини
21:30 - 20 Октомври 2024
2212
Внимание: Ало измамниците ни щавят с изкуствен интелект

Измами от ново поколение, при които прекият извършител не е човешко същество. Това вече се случва и у нас. А клонирането на гласове с помощта на изкуствен интелект предизвиква все повече тревога и в докладите на Интерпол и Европол. У нас все още масови са класическите "ало-измами", които обаче също еволюират с помощта на нови инструменти, разказва БНТ.

А последнине данни на МВР показват, че този вид престъпления са нараснали двойно спрямо миналата година, а щетите от тях само за 2023 г. достигат 3 и половина милиона лева.

Ана Захариева от село Липен е поредният възрастен човек попаднал в мрежите на "ало измамници". Всичко започва с обаждане, че дължи 700 лв. за ток, 20 минути по-късно следва второ позвъняване. Според гласа в слушалката дължимата сума вече е 7000 лв.

"Ако ти до 20 минути не ги дадеш, ще идем и ще направим мъжа ти на кайма, а теб ще те пребием и ще вземем парите", разказа Ана Захариева - пострадала.
Измамниците правят серия от обаждания, като намесват и полицията в сюжета. От стрес възрастната жена им казва всичко за себе си.

"И адрес, и лична карта, и номер на телефони, абсолютно всичко", каза Ана Захариева.

"Направо ти взимат акъла."
Инструктирана е да предаде парите на техен шофьор.

"12 хиляди лева."
На адреса пристигнал Павел Тодоров. Шофьор на такси от Монтана, който не подозира нищо.

"Те ме напътстват по телефона накъде да се движа. Да им описвам какво виждам покрай мене по улиците", разказа Павел Тодоров - шофьор на такси.

Павел бил нает по телефона с уговорката да вземе чанта с документи. Хората в слушалката се представили за румънска фирма, която изкупува земеделски земи в района. Мъжът обаче се осъмнил.

"Отварям, виждам пликове с парите. Видях, че са пари, а не документи. Обърнах и веднага се върнах и си им върнах парите на хората", допълни Павел Тодоров - шофьор на такси.
За Ана развръзката е щастлива. Тя обаче споделя, че същият ден странни номера са звънели и на много други хора в селото.

"Полицаите казаха, че работят с румънски карти. То много цифри, то се вижда, ама не запомних нито една", споделя Ана Захариева - пострадала.

"Този същият ден на много хора са се обаждали. На много", допълва тя.

"Картата дори да даде местоположението на конкретно лице, процесът за доказването, че този род престъпление е извършено от конкретно лице е доста труден процес. Освен това, те се изучиха с генерирането на така наречената интернет телефония, която много трудно може да даде възможност да бъдат установени конкретни лица", обясни проф. дн Илин Савов - експерт по национална и киберсигурност.

Според професор Илин Савов, експерт по национална и киберсигурност, подобни схеми са работещи, защото разчитат на народопсихологията и разбирането, че у нас нещата се решават с пари в плик.

"Самият възрастен човек, усещайки, че прави нещо извън закона, той трябва да предаде парите и извън нормалното", отбеляза проф. Савов.

Като част от системата на МВР през 2019 г. Савов работи по една от най-успешните разработки срещу "ало измамници". Тогава прокуратурата проведе акции в София, Велико Търново и Румъния, а близо 30 измамници на различни нива бяха задръжани. Резултатът - 60 процента спад на този вид престъпност.

"Част от този резултат се дължи най-вече заради добрата информираност на българските граждани. Тези превантивни мерки забелязвам в последните години, без да конкретизирам от кои, спряха да се прилагат и ставаме свидетели на този ръст престъпления", допълни проф. Савов.
Последните данни на МВР показват, че през 2023 г. щетите от този род измами са за близо 3,5 милиона лева. Само към един телеком тази година отчетени 100 000 обаждания с цел измама.

"Приходът е десетократно по-голям. Ресурсът се консумира и разхвърля. В 60 процента от случаите българските граждани не подават сигнали. Тук вече е въпросът за доверието към институциите", заяви проф. Савов.

"В моята практика ми се е случвало такива задачи, с които сме се занимавали с разкриване на телефонни измами да участват и полицаи."

"Трябва да имаме увеличаване на присъдите на тези, които са съучастници."
С развитието на технологиите измамите ще стават все по-трудни за хващане. В момента престъпленията с помощта на изкуствен интелект са се усъвършенствали до неузнаваемост.

"Генерирането на фалшив глас може да бъде от 30 секунди до 2 минути. Основният принцип на клониране на гласове е най-вече на принципа на възпроизвеждане на гласовите данни. Софтуерните продукти дават голяма бързина при копирането", обобки експертът по национална и киберсигурност.

На въпрос може ли да предпазим нашия глас, проф. Савов отговари:

- Абсолютно невъзможно. На този етап може би един ден чрез виртуални инструменти ще можем да блокираме това. На този етап човешката възможност е неспособна да направи това", категоричен е проф. Савов.
Изкуственият интелект започва да генерира звук и картина с много конкретни признаци на човешкото тяло.

Тези инструменти се продават в "дарк нет" или така наречената "тъмна мрежа", където се изисква конкретен протокол за влизане. Цените не са толкова високи, а понякога могат да бъдат платени и от престъпни групи. Но дори и тъмната част от мрежата се оказва достатъчно видима.

"Дълбоката мрежа се наблюдава внимателно не само от разунавателни структури по целия свят, но и от киберорганизирани международни групи. Всяко едно навлизане на тяхна територия се усеща много чувствително", каза проф. дн Илин Савов - експерт по национална и киберсигурност.
С навлизането на изкуствения интелект изправя службите пред нов вид престъпление - такова, при което извършителят не е човешо същество. Според проф. Савов България не е подготвена, а в системата на МВР липсват обучения за надграждане и сертифициране в тази област.

"Давам ви пример. Ако случайно стане такъв род престъпление в конкретен район, нито един полицейски служител в районно управление или областна дирекция на МВР не може да организира събирането на доказателства, тъй като нямат компетенции", подчерта професорът.

А срещу подобни измами краткият съвет на експертите е - бдителност, информираност и заобикаляне на всички оферти за бързи печалби, както и решаване на проблеми по втория начин.