ВНИМАНИЕ! Британският щам на вируса вече и в Северна Македония

Новини
09:52 - 28 Януари 2021
2842
ВНИМАНИЕ! Британският щам на вируса вече и в Северна Македония

При анализ на данни от позитивни ковид-пациенти през януари в частна лаборатория за генетика в клиниката "Жан Митрев" в Скопие е засечена мутация на британския вариант на коронавируса, информираха от министерството на здравеопазването, съобщава македонският"Независен весник".

Става въпрос за 46-годишен мъж, който вече е оздравял. В базата данни на Института за обществено здраве пациентът се води за оздравял от 22 януари 2021 година, пише изданието.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че над 20 лекари и медицински служители в Клиниката по нефрология в Скопие са позитивни на коронавирус. От общо 25 лекари девет са позитивни, вирусът е потвърден също в осем медицински сестри, един лаборант, един психолог и директорката на клиниката, предава БТА.

"Нова Македония" съобщава, че по последни данни на Института за обществено здраве при направени 2236 теста в страната са регистрирани 394 нови случаи на Ковид-19. Регистрирани са 387 оздравели пациенти и са починали девет души. Общо от началото на епидемията в страната са починали 2821 души, а броят на активните случаи в момента е 8726.

Александър Николовски, заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ и депутат в парламента, заяви снощи по телевизия Алфа, че това, което се случва с ваксините в страната е резултат от неспособността на Зоран Заев и властта. Николовски каза, че хората продават апартаменти и къщи, за да се лекуват частно, здравеопазването е в хаос, а хората умират заради неспособността на Зоран Заев да достави ваксини за народа. Сърбия в този момент е втора в Европа и седма в света по брой на ваксинираните, а Македония е последна, защото изобщо не е започнала с ваксините, казал Николоски.

Николоски заявил също пред телевизия Алфа, че от идната седмица ще стартира инициатива на ВМРО-ДПМНЕ за събиране на подписи на граждани за анулиране на "вредния закон за преброяването". Той казал, че очаква да се подпишат 100 000 гражадни, а да може да се действа в посока премахване на този закон, пише скопският вестник "Вечер". Николоски изтъкнал, че властта ще си отиде, въпросът е само кога и по какъв начин това ще се случи.