Внимание! Инфарктите скачат със 75% заради връщането на часовника

Актуални новини
12:49 - 04 Ноември 2019
2064
Внимание! Инфарктите скачат със 75% заради връщането на часовника

Миналата неделя, 27 октомври, преместихме стрелките на часовниците с един час назад, преминавайки към зимно часово време. Статистиката показва, че при връщането на часа обажданията към Бърза помощ нарастват с 12%, броят на инфарктите - със 75%, на самоубийствата – с 66%, а нещастните случаи пък стават три пъти повече.

Според много специалисти смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Причината е, че промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник и нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието в зависимост от годишния сезон.

По думите на лекарите след часовата смяна поне 15 дни ще са необходими на организма да се приспособи. През това време обаче много от хората ще бъдат подложени на голямо напрежение. Може да се наруши имунната система и тя да рухне изцяло. Промяната действа и на психиката ни – ставаме по-напрегнати, изнервени. Отиваме на работа недоспали, предварително изморени. За влошаване на състоянието ни оказва влияние и есенната умора и депресия, която се отключва именно в този период.

Тежката зима, през която ще изгубим запасите си от витамин D, също изтощава организма. Затова при смяната на часа може да се стигне и до сериозни проблеми. Изострят се хроничните болести – хипертония, стенокардия, мигрена.