Внимание! Лов на шарани в нета с л аптопи по 4 лева

В пост във Фейсбук офертата е съпроводена с коментари на уж потребители, които са много доволни. Преглед на описанията в профилите им обаче ги издава, че са част от една и съща група

Новини
12:45 - 27 Август 2023
6193
Внимание! Лов на шарани в нета с лаптопи по 4 лева

Нова измама е на мода в интернет. Във Фейсбук върви агресивна реклама от няколко страници с различни имена, която предлага лаптопи за по 4 лв., които уж били с повредени опаковки и затова се разпродават за нищожна цена.

"В склада на Amazon в София стана инцидент, при който бяха повредени транспортните кутии с партида лаптопи Lenovo. Amazon организира промоция и ги предлага на жителите на България само за 4 лева. За да поръчате лаптоп Lenovo за 4 лева, влезте в сайта и попълнете формуляра", гласи текстът на обявата, придружен с огромна снимка на лаптопи и набиващата се на очи нищожна цена.

В постовете във Фейсбук офертата е съпроводена с коментари на уж потребители, които са много доволни. Преглед на описанията в профилите им обаче ги издава, че са част от една и съща група

Измамата продългава след кликването върху линка, който отваря нова страница. Там вече, за да е пълна илюзията за печалба, трябва да се отговори на три баламски въпроса. След това започва игра с кутии, като от три опита потребителят трябва да открие в една от тях лаптоп. Разбира се, върху която и кутия да се щракне от нея изскача лаптоп и събощение: "Поздравления! Вие спечелихте". 

И след това идва ред да се попълнят даните за доставка на лаптопа. Финалната част е да се заплатят 4 лв., като, разбира се, трябва да се впишат всички необходими данни от банковата карта, включително и трицифреният код за плащания. Оттук-нататък няма никакви проблеми сметката на полакомилите се за евтин лаптоп да бъдат източени до стотинка, без след това да може да се проследи пътят на парите. 

Специалисти по киберсигурност нееднократно предупреждават през годините да не се предоставят лични и банкови данни на непроверени сайтове, но подобен род измами продължават да процъфтяват.