Внимание, мъже: Дългото стоене пред компютър убива ерекцията

Заседналият начин на живот може да доведе до други здравословни състояния, причиняващи еректилна дисфункция

Здраве
17:25 - 01 Април 2024
3176
Внимание, мъже: Дългото стоене пред компютър убива ерекцията

Дългото стоене пред компютъра води до по-висока вероятност за еректилна дисфункция. Според проучване, представено в сп. Andrology, използването на компютър може да утрои вероятността за еректилна дисфункция.

Учените от Морския медицински университет в Шангхай (Китай) твърдят, че вследствие от седенето се намалява производството на фоликулостимулиращ хормон, който заедно с тестостерона участва в репродуктивната функция при мъже и жени, и при производството на сперматозоиди при мъже.

Ниските нива на хормона допринасят и за намалено либидо, ниска енергия и повишен риск от стерилитет.

Проблемите с производството на фоликулостимулиращ хормон възникват поради нарушения на активността на хипоталамуса в мозъка – областта, свързана с хомеостазата на организма и сексуалната функция.

При липса на физическа активност мозъчната функция се нарушава. Според изследване на Калифорнийския университет застоялият начин на живот води до изтъняване на някои мозъчни области – рисков фактор за когнитивни увреждания и деменция.

Заседналият начин на живот може да доведе до други здравословни състояния, причиняващи еректилна дисфункция.

При недостатъчна физическа активност енергията в организма не бива изразходвана, което води до покачване на телесна маса и натрупване на мазнини. Затлъстяването е предразполагащ фактор към редица патологични състояния като диабет 2, хипертония, високи нива на холестерол, киселини, проблеми с черния дроб и рак.

Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са свързани с притока на кръв към пениса и са възможен причинител за еректилна дисфункция.

При диабет е възможно и увреждане на нервните клетки около пениса.

В случаи на проблеми с черния дроб като цироза се смъкват нивата на тестостерон - предразполагащ фактор за проблеми с ерекцията.

Други фактори за възникването на еректилна дисфункция са на психологично ниво. Стресът и тревожността влияят на функцията на кръвоносните съдове и притока на кръв към пениса. Депресията води до намалени нива на тестостерон, а

антидепресантите могат да доведат до понижено либидо и еректилна дисфункция.

Проблемите с ерекцията имат психологически последици за мъжете, включително липса на увереност и ниска самооценка, пише puls.bg. Дълготрайната еректилна дисфункция води до намалено психологическо и социално благосъстояние – повишен е рискът от депресия, както и от тревожност. Възникват и проблеми с партньора – липса на доверие, усещане за непривлекателност и неудовлетвореност.

За понижаване на риска от еректилна дисфункция се препоръчва редовната физическа активност, която да подобри издръжливостта и функцията на сърдечно-съдовата система. Благодарение на спорта се подобрява и психичното здраве заради освобождаването на серотонин и ендорфини.