Внимание: Птичият грип настъпва!

Предупреждението на европейския здравен орган идва на фона на необичайно висок ръст на случаите на заразени хора с щама H5N1

Новини
10:11 - 19 Юли 2024
1062
Внимание: Птичият грип настъпва!

Болестта птичи грип е на път да предизвика нова пандемия, тъй като се разпространява прекалено бързо, а най-обезпокояващото е, че вече засяга хора и други видове бозайници.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) издаде предупреждение, в което се отбелязва, че “е наблюдавано предаване между видове птици и бозайници, особено във ферми за животни с ценна кожа, където са докладвани огнища на заразата”.

Тя се разпространява предимно сред пернати, но в редки случаи може да премине в хора и млекопитаещи. Болестта се предава при контакт с инфектирана птица, не се прехвърля засега от човек на човек. Има много различни щамове на вируса на птичия грип. Повечето от тях не са опасни за нас. Но има 4, които предизвикват безпокойство през последните години: H5N1, H7N9, H5N6 и H5N8.

“Тези вируси продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици могат да се появят нови щамове, носещи потенциални мутации за адаптиране към нашия организъм”, се посочва още в предупреждението.

“Ако патогените на птичия грип A (H5N1) придобият способността да се разпространяват ефективно между хората, може да възникне пандемия поради липсата на имунна защита срещу тях”, алармират от EFSA.

Съобщението на европейския здравен орган идва на фона на необичайно висок ръст на случаите на заразени хора с щама H5N1 в американския щат Колорадо. През последните седем дни бяха потвърдени 5 случая на заразени работници от местна ферма. Опасният вариант засегна доста тежко търговията с птичи и млечни продукти в региона.

Смята се, че работниците са се заразили с вируса при директна работа със засегнати птици. Те са имали леки симптоми, включително конюнктивит и дихателни проблеми, но никой от тях не е бил хоспитализиран, съобщиха от щата в неделя.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (ЦКПЗ) предполагат, че необичайно високите температури са били фактор за преминаването на H5N1 от пернатите към служителите на колорадската ферма.

“По времето, когато се предполага, че е станало предаването на инфекцията, в Колорадо е имало неистова 40-градусова жега, а в оборите вероятно е било още по-горещо. Поради това използването на лични предпазни средства е било предизвикателство”, казва д-р Нирав Шах, главен заместник-директор на ЦКПЗ.

Освен това, за да се намалят температурите в задушните обори, са били използвани големи промишлени вентилатори, които най-вероятно са раздвижвали въздуха, а с него и праха и перата. Известно е, че биологичните отпадъци от заразени птици пренасят вируса H5N1.

“Разбираме, че тези големи вентилатори са завихряли толкова силно въздуха, че служителите са се затруднявали да поддържат добро уплътнение на предпазните си екипи, които включват маска и очила”, каза Шах.

Направен е генетичен анализ на H5N1 от колорадската ферма и не са открити никакви мутации, които биха могли да означават, че се разпространява по-лесно сред хората, уверяват от ЦКПЗ.