Водач на Слави Трифонов пред Lupa.bg: Представихме се зле, но не мислим за оставки

Общество
22:15 - 14 Ноември 2021
7313
Водач на Слави Трифонов пред Lupa.bg: Представихме се зле, но не мислим за оставки

Водачът на ИТН в Русе и бивш шеф на комисията за контрол на спецслужбите в НС Светлин Стоянов коменира пред Lupa.bg драматичния спад в електоралната подкрепа за Слави-Трифоновата формация. Дали ИТН е готова за преговори със сочените за победители от вота Кирил Петков и Асен Василев и задава ли се вълна от промени в самата партия, отговаря областният й координатор. 

- Какво се случи, г-н Стоянов, че от първа политическа сила Има такъв народ падна до шеста? 

- Не сме доволни, разбира се. Явно не успяхме да убедим хората в тази кампания. 

- А в какво трябваше да ги убедите? 

- В третата кампания трябваше да ги убедим, че не сме виновни за това, че в два поредни състава на парламента не успя да бъде съставено редовно правителство. За мен това е основното. 

- Търсите грешката в себе си, а не защото един нов политически субект потопи гласовете за вас и ги спечели? 

- Не, не, аз търся винаги грешката в себе си. Говоря за Русе. 

- А там къде сте? 

- Мисля, че сме трети. 

- Оттук накъде? 

- Нека да изчакаме окончателните резултати, включително и тези от вота на българите в чужбина, за да знаем и каква ще е представителността в Народното събрание - кой ще бъде първи. Само тогава ще разберем какво ще се случи, включително дали ще има спазени обещания. За мен е важно ГЕРБ и ДПС да са вън от властта. 

- Имаше едни особени стрели, отправени между Продължаваме промяната и Има такъв народ по време на кампанията. Изглеждаше сякаш двете формации не "мелят" едно и също брашно. Дали това ще се промени в името на коалиция на промяната? 

- Няма как да отговоря от името на цялата партия.

Но е факт, че Кирил Петков и Асен Василев заявяваха, че имат намерение да управляват заедно с Демократична България и ИБГНИ. Сега с оглед резултатите, които утре ще излязат окончателно, е важно у кого ще отиде мандатът. Ако ПП са първи, да предположим, те ще трябва да си преценят с кого ще си правят правителство. 

- Бихте ли се отзовали на покана от тяхна страна? 

- Не съм упълнолощен да давам такива изявления. 

- Но Вие сте водач на ИТН и ако приемем, че е вярно твърдението на Слави Трифонов, че тя не е лидерска, то би трябвало да имате визия и право на позиция? 

- Така е, но е много важно да видим оконачателните резултати. 

- По-скоро като загуба или повече като полза оценявате отпадането на Изправи се, БГ! Ние идваме! от състава на следващия парламент? 

- Въпросът е важен и актуален. Трудно ми е да преценя. Ако приемем, че формацията на Николай Хаджигенов и Мая Манолова действително няма да бъде част от следващия парламент...

Те имаха хубави идеи... С Хаджигенов сме работили по два закона заедно, бях в неговата комисия за полицейското насилие. Не познавам освен Асен Василев и Кирил Петков другите нови депутати и не знам дали отпадането на ИБГНИ ще е загуба, трудно ми е да преценя кои ще са по-смислени. Но се надявам, че на ПП помислите са чисти, дано наистина да продължим промяната. 

- БСП изглежда печаливша в тази ситуация, така ли е? 

- Своята кампания в Русе изградих на базата на хипотезата, че кабинетът ще е и с БСП в него. 

- А сега така ли е? 

- Да, защо не? Но сега компромисите между всички ще са други, конфигурацията е нова. И диалогът между политическите сили никак няма да е гладък, нито ще е лесен. 

- Още повече, че на небосклона се появи нова партия - "Възраждане". 

- Хубаво е да има патриотична партия в парламента по принцип. Познавам само лидера й Костадин Костадинов и местния водач на листата им в Русе. Но се познаваме съвсем бегло.

Знам, че са изцяло насочени към Русия. Докато ние сме "за" членството ни в НАТО и ЕС. По тази линия нямаме допирни точки. 

- Задава ли се т.нар. лидерски въпрос в ИТН след тази изборна загуба, готвите ли се за персонални промени в структурите и как ще се случи това? 

- Много е рано да се мисли за това. Трябва да направим анализ на изборите първо, за да говорим за такива промени. Все пак ние минахме през 3 избора - вярно е, че на последния се представихме най-лошо. Но пък запазихме честността си. 

- Т.е. залогът за това бе загубата на електорална подкрепа? 

- Да. Но може да се окаже и че сме четвърти, а дори трети. Да видим.